НОВОСТИ

Na današnji dan spaljene mošti Svetog Save

10/05/2021

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas se molitveno sjeća i obilježava dan spaljivanja moštiju Svetog Save, osnivača srpske crkve i države.

 

Osnivača srpske crkve i države Sveti Sava

Osnivača srpske crkve i države Sveti Sava

Godine 1594. na beogradskom brdu Vračar, turski vojskovođa Sinan-paša surovo kažnjava Srbe, spaljivajući mošti Svetog Save. Te godine banatski Srbi podigli su ustanak protiv turske vlasti, a lik srpskog velikana Svetog Save nošen je na zastavama.

 

Kao kaznu za ovu bunu ugašenoj u krvi, Sinan-paša je naredio da mošti najvećeg srpskog svetitelja budu donesene iz manastira Mileševe, gdje su se nalazile više od 350 godina, i da budu spaljene. Kako bilježe savremenici, ovaj zločinački čin je bio propraćen nepogodom, gradom i olujom, a pepeo prosvetitelja srpskog bio je raznesen na sve strane.

 

Sinan-paša je 1594. godine dolazio u Beograd preko Smedereva, noseći sa sobom mošti Svetog Save, a namjera mu je bila da zapali veliku lomaču na nekom uzvišenju pored Beograda, kako bi ljudi sa svih strana vidjeli prizor i zastrašili se. Znao je da je kult Svetog Save kod Srba veoma jak i da će ih to pogoditi, ali nakon spaljivanja moštiju kult Svetog Save je još više ojačao u srpskom narodu.

 

Stari izvori govore o tom događaju na različite načine, ali sve više je izvjesno da spaljivanje moštiju nije učinjeno na Vračaru, gdje se danas nalazi veličanstveni hram posvećen svetitelju, već na Malom Vračaru, kako se nekada zvao dio Beograda koji danas pokrivaju Tašmajdan i prostor oko kojeg se nalazi Glavna pošta.

 

Put kojim je išao Sinan-paša prolazio je pored proplanka, koji je tada bio brdo Vračar. Tada nije bilo nikakvih građevina u okolini sve do današnjeg Trga Republike, i to je bio najviši vrh u bližoj okolini grada, sa kojeg se nesmetano prostirao pogled na cijeli Beograd. Na tom mjestu Sinan-paša je zapalio lomaču.

 

Sinan-paša je isti čovjek koji je spalio i mošti Svetog Save i manastir Svetih Arhangela, zadužbinu cara Dušana, misleći da će fizičkim uništavanjem najvećih srpskih svetinja umiriti nepokorne Srbe. Bio je rodom iz okoline Prizrena, postao je janjičar, a postoje osnovane pretpostavke da je porijeklom bio – Srbin.

Ostao je sačuvan dio lijeve ruke Svetog Save, koji se čuva u manastiru Mileševa, a jedan prst sa šake Svetog Save i danas se čuva u Trnovu, u današnjoj Bugarskoj, gdje se svetac upokojio, u povratku sa Sinaja.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести