НОВОСТИ

Spisak 39.580 žrtava masovnih zločina i deportacija u Sremu

18/05/2021

Prvi put nakon 80 godina sačinjen je cjelokupan spisak ukupno 39.580 žrtava masovnih zločina i deportacija u Sremu počinjenih tokom Drugog svjetskog rata.

 

 tokom Drugog svetskog rata u Sremu

Тokom Drugog svetskog rata u Sremu

 

Dokument je dostupan na sajtu Arhiva Vojvodine, a predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović pojašanjava da na spisak žrtava u Sremu unijeta nova 3.204 imena.

“Posle 80 godina od sramnog i bezočnog napada na našu zemlju, prvi put na jednom mestu imamo celokupan spisak onih koji su svoje živote dali za slobodu i nad kojima su izvršeni masovni zločini i deportacije koje dotadašnji svet nije video”, rekao je Mirović novinarima u Pokrajinskoj vladi, gdje su predstavljeni rezultati rada Komisije za prikupljanje podataka o žrtvama na teritoriji Srema u toku Drugog svjetskog rata.

On kaže da je cilj bio da se popišu sve žrtve u Banatu i Bačkoj, te da se tako sadašnje generacije oduže onima koje su živote dali za slobodu, ali i da se novim generacijama da putokaz za budućnost.

“Za nas u Vojvodini to je najmanje što možemo da uradimo i zajedno sa našim najznačajnijim institucijama pokažemo da kultura sećanja ima svoj smisao i suštinu”, kaže Mirović.

Direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović podsjetio je da se baza podataka sa ukupno 39.580 žrtava nalazi na sajtu tog arhiva.

Predsjednik Radne grupe Komisije za prikupljanje podataka o žrtvama na teritoriji Srema u toku Drugog svjetskog rata Milan Koljanin rekao je da baza podataka sadrži rezultate prethodnih popisa sa 36.298 imena.

“Ujedno, u bazi podataka su i imena do sada neevidentiranih žrtava, koja su otkrivena tokom rada na projektu prikupljanja podataka o sremačkim žrtvama iz Drugog svetskog rata”, rekao je Koljanin.

Multimedijalni projekat “Žrtve u Sremu 1941–1945” pokrenut je krajem 2019. godine, s ciljem da budu usaglašeni i dopunjeni dosadašnji popisi žrtava, kao i evidentiranja uništene kulturne baštine u Sremu tokom Drugog svjetskog rata.

Projektom je sačinjena i potpunija registracija i prezentacija spomen-obilježja posvećenih stradalim stanovnicima Srema.

Komisija, koja se bavi istraživanjem navedenih podataka, formirana je odlukom Pokrajinske vlade, a na inicijativu predsjednika Mirovića.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести