НОВОСТИ

СЛОМ НИЈЕМАЦА ЗА САМО 45 ДАНА: Солунски фронт био једна од раскрсница српског народа |

ЧУВЕНА ПОБЈЕДА Нијемце протјерали из Вишеграда, све мирисало на барут, улице пуне крви… |

СЛАВЕ Божић, Митровдан и Ђурђевдан, али и Бајрам, баба Божана посљедња горанска хришћанка! |

НАЈПОЗНАТИЈИ СРБИН ОТЈЕРАН У ЈАНЧАРЕ Био најмоћнија фигура уз султана, али и миљеник његове жене |

Ученици основних школа кроз игру учили о значају рециклирања пластике и заштити природе |

Сутра у Храму Светог великомученика Георгија дочек чудотворне иконе Пресвете Богородице Брзопомоћнице |

НСРС сутра о Приједлогу резолуције о заштити Срба; Српска уз свој народ на КиМ |

ЗБОГ КРАЉА НА СТРИЈЕЉАЊЕ, АЛИ ЈЕ ПРЕЖИВИО МЕТАК! Голи и везани, али од пјесме не одустају! |

Додик: Српска институционално стабилна, поштује Устав и Дејтонски споразум |

Којић: Политике Додика и Цвијановићеве препознате у свијету |

Нова провокација тзв. косовске полиције у Звечану, возилом ушли у улицу гдје су окупљени Срби (ФОТО) |

ЗЕМЉА ЈУНАКА, РИМСКИХ БИТАКА, СЕЛА ОД КАМЕНА, ПА СВЕ ДО СВЕМИРА Има прашуме, кањоне и ноћни провод бољи од Вегаса

18/03/2023

Мала земља са пребогатом историјом и многим људима који су задужили човјечанство, колико год да нам дјеловала познато и да све знамо о њој, и даље крије неке нове чињенице и мами нас да је истражујемо.

 

 

Ево 20 мање познатих чињеница о Србији, за које ријетко ко зна:

 

 1. Између 3. и 4. вијека, 18 римских императора родило се на територији данашње Србије. То је петина свих римских владара.

 

 1. Србија је један од водећих извозника малина на свијету. Штавише, према подацима из 2012, готово 95 одсто малина на светском тржишту долази из ове земље.

 

 1. “Вампир” је најпознатија српска ријеч која је прихваћена и која се користи у свијету. Још једна занимљивост: први вампир није био гроф Дракула већ Петар Благојевић о чијем повампирењу је 1725. године опширно писала аустријска штампа.

 

 1. Када неко помене часовнике, сви прво помисле на Швајцарце. Е па, сви гријеше! Треба да помисле на Србе. Српско часовничарство је старије од свјетски познатог швајцарског. Српски часовничари су претекли Швајцарце за читавих 200 година!

 

 1. У Србији постоји село направљено од камена. Да, да, добро сте прочитали! Камено село Гостуша, које се налази на падинама Старе планине, најнеобичније је село у Србији. Куће у овом селу изграђене су од камена, блата и других природних материјала пронађених у околини. Такође, невероватно је да их зуб времена није “побиједио”.

 

 1. Србија такође има једну прашуму. Прашума Винатовача је специјални резерват природе у којем дрвеће букве расте већ преко 350 година. Овдје је сјеча дрвећа, брање биљака, па чак и помјерање палих дебала забрањено. У питању је магично мјесто нетакнуто људском руком…

 

 1. Да ли сте знали да Велики кањон ријеке Колорадо (САД) има двојника? И то у Србији? Необичне црвене стене импресивног кањона ријеке Темштице неодољиво ће вас подсетити на чувени Колорадо!

 

 1. Србија је имала и француску краљицу у својој историји! Јелена Анжујска била је жена краља Стефана Уроша који је у њену част посадио јорговане дуж цијеле долине Ибра. Данас, једни ово мјесто називају Долином краљева, други Долином вијекова, а они романтични Долином јоргована.

 

 1. На југу Србије, близу Куршумлије, налази се једно од 8 српских чуда природе – Ђавоља варош. Ова атракција је свјетски позната због својих 202 необичне земљане фигуре настале ерозијом земље. И као да није био и сам довољно невјероватан, овај спектакуларни природни феномен има свог двојника!

 

 1. Највећа клисура пробојница Европе је Ђердапска клисура која се налази у источној Србији. А у западној Србији налази се други по реду најдубљи кањон у Европи – кањон реке Дрине.

 

 1. На првом сателитском преносу између Сјеверне Америке и Европе из 1963. године, налазила се фреска ’’Бијели анђео” из манастира Милешева.

 

 1. Престоница Србије, Београд, је један од највећих градова југоисточне Европе. Такође, престижни туристички портал Лонелy Планет је прогласио Београд за град са најбољим ноћним животом на свијету. Толико о Лас Вегасу!

 

 1. Србија има заиста много невјероватних природних атракција попут Прераста Вратне, највиших камених капија Европе. Има их 3 – Суви Прераст, Велики Прераст и Мали Прераст, који је са својих 34 метара висине, 30 метара дужине и 15 метара ширине заправо највећи.

 

 1. Поред Николе Тесле, који је свакако један од најважнијих изумитеља свих времена, Михајло И. Пупин (физичар и хемичар), Милутин Миланковић (математичар, астроном, климатолог, геофизичар, грађевински инжењер), Јосиф Панчић (ботаичар, доктор, предавач), Милева Марић (математичарка) и Вук Стефановић Караџић (филолог и лингвиста) су само неки од познатих научника који су поријеклом из Србије.

 

 1. Да ли сте икада чули за језера по чијој површини острва плешу? Е па, у Србији и тако нешто постоји! На Семетешком и Власинском језеру острва плутају.

 

 1. Чак 13 Срба активно је радило на ’’Аполо” програму америчке свемирске агенције НАСА. У оснивању исте учествовао је и српски научник и проналазач Михајло Пупин, подсјећа портал Сербиа.

 

 1. Три Србина, Валтер Богданић, Чарлс Симић и Михајло Пупин, освојили су престижну Пулицерову награду. А Иво Андрић је једини добитник Нобелове награде из Србије.

 

 1. Природа Србије крије много тајни и неразрешених мистерија. Једна од њих је планина Ртањ – 500.000 година стара пирамида. Због њеног пирамидалног облика, за ову мистичну планину се вјерује да је древна пирамида у којој се налази матични брод остављен од стране ванземаљаца.

 

 1. Ту је такође и мистерија Повленских кугли о чијем се поријеклу и дан данас расправља. Док једни твде да су ове огромне камене кугле расуте по брдима Повлена чуда природе са љековитим моћима, други вјерују да су их ванземаљци оставили. Научници пак сматрају да су оне настале вулканском активношћу.

 

 1. “Цветање Тисе” је феномен којем можете присуствовати само у Србији, близу Хоргоша, на излазу из Кањиже. Сваке године у јуну на ријеци Тиси одиграва се јединствен, романтичан и меланхоличан плес живота и смрти. Инсект Палингениа лонгицауда тада изводи свој 3 сата дуг свадбени плес на задивљење свих посматрача.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести