НОВОСТИ

Бањалука: Евидентирана 24 случаја насиља у породици, прошле године 487

02/02/2024

У Бањалуци су од почетка године евидентиране 24 пријаве насиља у породици, а током прошле године забиљежено је 487, речено је у бањалучкој Полицијској управи.

– Основна активност приликом поступања по пријави насиља у породици је заштита сигурности жртве на начин да се насиље заустави или спријечи његово понављање, водећи рачуна о избјегавању додатне виктимизације и повређивања жртве – истакли су у бањалучкој полицији.

 

Полицијски службеници, како наводе, дужни су да предузму све неопходне мјере и радње с циљем заштите и помоћи жртвама насиља у породици.

 

Из Полицијске управе додају да на лицу мјеста прикупљају што више почетних информација, односно вријеме и мјесто конкретног догађаја, податке о учиниоцу, те друге чињенице и околности од значаја.

 

Након што добију пријаву, из полиције истичу да су дужни да одмах обавијести надлежни Центар за социјални рад, ради пружања заштите жртви, правне помоћи, психосоцијалне и друге подршке ради њене заштите.

 

О извршеном насиљу у породици, полицијски службеник обавјештава надлежног окружног јавног тужиоца, те врши процјену ризика у складу са законом, док је методологија израде процјене ризика прописана Општим протоколом о поступању која се доставља надлежном Центру за социјални рад.

 

Из Полицијске управе Бањалука за Срну навели су да поступање у случајевима насиља у породици захтјева сарадњу свих субјекта заштите жртава.

 

– Полицијски службеници успостављају сарадњу са другим институцијама, установама, органима, организацијама и службама које учествују у спречавању и сузбијању насиља у породици – наводе у Полицијској управи.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести