НОВОСТИ

Шуми, шуми јаворе

18/10/2022

„Ако Централна изборна комисија не буде нашла могућност да понови изборе и промијени стварно стање, странци ће са ударном опозиционом тројком организовати протесте који ће прерасти у немире те на тај начин промијенити изборну вољу грађана.“

 

 

Пише: З.Шаренац

Овај твит је требао да буде најава за текст који ће у неку руку предвидјети оно што ће нам се дешавати у скоријој будућности.

Огромно интересовање за њега је доказ да је Република Српска препуна људи који се баве политиком, а да само мало број има користи од тога.

Кренимо редом:

Кристијан Шмит, в.д Високог представника међународне заједнице у БиХ  је  27. јула ове године, наметнуо Одлуку којом се доноси Закон о измјенама и допунама Изборног закона Босне и Херцеговине.

Члан 4. Одлуке, Члан 6.7 Закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, мијења се и гласи:

Када одлучује “по службеној дужности” или када одлучује о приговорима и жалбама, Централна изборна комисија БиХ има овлаштења да нареди изборној комисији, Центру за бирачки списак, “центрима за бројање” или бирачком одбору да предузму мјере којима се отклањају утврђене неправилности.

 

Елем, ово је била претходница али и потврда да је  наметнута одлука урађена на основу припреме терена да у случају ако побиједи кандидат за предсједника, а који није подобан за странце, да имају могућност елиминисања, кроз поновно бројања гласова по службеној дужности.

 

Нико нормалан се неће бунити на ново бројање гласова, ако је Одлука донесена на основу закона, а он каже да се прво утврде прелиминарни резултати, незадовољни на њих жале и у случају већих неправилности доноси се одлука о понављању избора на микро локацији или на цијелом изборном подручју.

По ранијем плану ангажована је бројна страначка војска и медији да се пронађе што већи број неправилности или већа одступања у врећама са гласачким материјалом , што би био основ за понављање избора.

Да не иде све по плану види се по до сада пребројаним гласовима у „контролном бројању“ па су се помињали случајеви са циљем криминализације изборног процеса у који се активно укључују и поједини чланови ЦИК-а када су тенденциозно саопштили да недостају вреће са листићима из Добоја, али нису још јавности саопштили да су пронашли те вреће.

Додатна лаж , вриједна понављања избора је проналазак 243 празна бијела листића на једном мјесту у Бијељини (Загони 2), а нису рекли да су ти такви листићи и запримљеми у Бијељини из ЦИК-а, те да је све то констатовано записнички и да су чланови тог бирачког одбора (опозиције и власти) те исте листиће вратили за Сарајево/ЦИК.

Нико из ЦИК-а се до сада није огласио и потврдио оно што виде посматрачи да се резултати контролног бројања углавном поклапају са записницима уз минималне корекције( глас/два горе-доле за Додика или Тривићку).

Ускоро нас очекује и трагање по бирачким списковима за мртвима иако немају идеје за кога су ти гласови, ако је их и било отишли. То би требао бити окидач за нове протесте и догађање народа.

Све набројано има само један циљ да се „крадљивац“ казни и да се по Члану 4.

„ уклони кандидат са кандидатске листе ако се утврди да је кандидат лично одговоран за повреду или поништење овјере политичке странке ….“

Странци, намјерно не пишем који јер их је приличан број, обећали су представницима опозиције да ће извршити притисак на ЦИК да се пониште и понове избори за предсједника РС, а да опозиција криминализују изборни процес и како би се народу представило да су избори покрадени.

Странци али ни опозициони представници, ниси очекивали да ће у врећама стање бити прилично уредно те нису очекивали да ће реаговати Тужилаштво БиХ према члановима ЦИК-а, како би се утврдила евентуална њихова кривична одговорност за донесене одлуке.

Парафразирајући, ЦИК је као судија на утакмици, пет минута прије краја свирао продужетке, потпуно свјестан да утакмица није завршена.

Оно што је посебно битно, а што интересује велики број грађана је однос Србије према изборном процесу.

Истина, било је одређених шумова на релацији Република Српска –Србија  али су они трезвеним разговорима доведени на пређашње стање.

Ускоро и званична потврда !

Извор: tanjug.ba

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести