НОВОСТИ

Додик: Никада не бих жртвовао мир, све активности су политичког и правног карактера

17/10/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је у интервјуу Срни да је увијек говорио да не би жртвовао мир за Републику Српску, нагласивши да су све активности које предузима Република Српска политичког и правног карактера, те да се изван тога неће ићи.

 

Милорад Додик

 

– И раније сам говорио да мир не бих жртвовао за Републику Српску, посебно не ако сви знамо шта се десило када је Алија Изетбеговић жртвовао мир за БиХ. Ништа од онога на шта немамо право не тражимо. Све што припада БиХ по Уставу биће њено и ми ћемо то поштовати. Све што по Уставу није у надлежности БиХ мораће бити враћено Републици Српској – поручио је Додик.

Упитан да прокоментарише изјаву предсједника СДС-а Мирка Шаровића да су и они за враћање надлежности Републици Српској, али кроз парламент БиХ, Додик је рекао да не може да се начуди тим ријечима.

– Зар он мисли да је могло тако да ми то већ не би урадили? Бошњаци не желе да преговарају нити разговарају ни о једној надлежности која им је дата након што су је отели од Републике Српске. Зар фамозни структурални дијалог о правосуђу није показао да они не желе да разговарају ни о мањем од тога. Ми смо били спремни да легализујемо Суд и Тужилаштво БиХ, али да им се јасно пропишу надлежности које не би задирале у ентитетске. Ни то није могло. Са ким онда да разговарамо и о чему? Мислим да је за све у БиХ најбоље да се вратимо како се зна рећи на фабричка подешавања – нагласио је Додик.

Он је рекао да мора подсјетити све да је рат 1995. године завршен тако што је Република Српска одустала од независности, али и тако што јој је Устав, односно Анекс 4 дао довољно јаку аутономију да се каже “у реду, потписујемо”.

– Међутим, од 1995. до 2021. године имамо у континуитету бруталну отимачину надлежности, која никада не би била проведена у редовној процедури, у парламенту како говори Мирко Шаровић. Да су Србима 1995. рекли ово је ново устројство БиХ и понудили нам ово што имамо данас, рат не би био завршен, нити би потписали тај споразум.

Све под изговором функционалности ми смо губили једну по једну надлежност. И шта имамо данас? Је ли БиХ функционалнија? Зашто није када сте нам упорно говорили ако ово буде на заједничком нивоу брже ћете се кретати ка ЕУ. Јесмо ли се брже кретали? Нисмо – констатовао је Додик у интервјуу Срни.

Он је упитао чему онда хистерија у Сарајеву када се из Републике Српске каже “хајде да се вратимо на Устав”.

Они који су креирали Устав БиХ, навео је Додик, тачно су знали шта је мјера могућег, и знали су да само таква БиХ има шансу да се како тако креће и у политичком и економском смислу.

– Када су почеле интервенције високог представника то је био крај свих шанси да БиХ успије. И то није тако зато што то кажем ја, то је тако јер то говори живот у БиХ коме свједоче сви. Срамни закон који је наметнуо Валентин Инцко, прије одласка из БиХ, био је окидач да у заједничким институцијама не доносимо одлуке које нису у интересу Републике Српске, на шта нас је обавезивала и Народна скупштина Републике Српске – појаснио је Додик.

Он је рекао да Бошњацима ни то није било довољно, па су извршили притисак на Уставни суд БиХ који је донио пресуду да шуме које се налазе у Републици Српској нису власништво Републике Српске.

– Извините, гдје је крај? Докле бисте нас још понижавали? Да ли сутра Уставни суд БиХ треба да каже ни воде нису наше, фабрике нису наше, зграде нису наше, а онда једног дана ни куће које су људи градили да не буду наше? Гдје је крај томе лудилу – упитао је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је указао да четири странца, три судије Уставног суда БиХ и високи представник, од којих нико није биран у БиХ, одлучују о нашим животима, констатујући да то нема нигдје на свијету.

– Ја не желим да живим у таквој држави нити желим да мене сматрају одговорним а да одлуке доносе други. Мислим да већина грађана Републике Српске то не жели, и зато сматрам да је најбоље не само за Републику Српску, већ и за друге у БиХ да се вратимо на почетак, јер да тај устав, креиран 1995. није ваљао, не би био у стању да заустави рат – истакао је Додик.

Ако је тај устав зауставио рат, додао је Додик, онда је он био и најбоља мјера заједничког живота и онда може и сада да заустави ово бесправнио и антиуставно лудило.

– Видим да је опозиција у Републици Српској, умјесто суочавања са проблемом, одлучила да креира атмосферу по којој Додику тобоже пада популарност па мора да ради ово или оно. Мени је било најлакше да идем на посао, примам плату и климам клавом, правећи се да је све у реду. Али да ли би то било одговорно према оних више од 370.000 грађана који су директно гласали за мене? Не би то било одговорно ни према онима који нису гласали за мене, и зато умјесто комформизма бирам да се борим за интересе Републике Српске – рекао је Додик.

Он је додао да данима слуша како фабрика медијских лажи креира лажне афере, криминализује и њега и чланове његове породице не би ли срушила морал грађана Републике Српске.

– То шта они раде радиле би само стране агентуре да немају домаће извођаче радова. Нека се добро замисле сви, и ти који то креирају и они који то шире, с чиме се играју. Вријеме је судија, оно ће завршити сваку започету причу. Нико неће моћи побјећи од одговорности, само се надам да ћемо тај тренутак дочекати у Републици Српској, да у међувремену Уставни суд БиХ неће донијети одлуку да име Републике Српске вријеђа муслимане у БиХ – поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести