НОВОСТИ

Дрецун: Приштина ће преко таблица покушати да Београду наметне признање

06/10/2021

Од понедjељка се на административним пунктовима на Косову и Метохији примjењује режим са наљепницама на регистарским таблицама.

 

Милован Дрецун

 

Предсједник Скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун навео је за РТС да тек треба да се тражи коначно рјешење за таблице и да ће Приштина преко таблица покушати да наметне да Београд призна самопроглашену независност тзв. Косова и да се у политичку игру уведе питање такозваног реципроцитета.

Дрецун је рекао да је најважније да су се специјалне јединице полиције повукле са сјевера КиМ, да је престала опасност од инцидената и могућих сукоба и да је режим лијепљења наљепница привремено рјешење.

– Тек треба да се тражи коначно рјешење за таблице и за реализацију споразума о слободи кретања и то је посао радне групе која ће бити формирана до краја мјесеца, како је планирано, и која би у наредних шест мјесеци требало да пронађе рјешење – рекао је Дрецун.

Оцијенио је да ће бити веома тешки разговори и да ће се тешко доћи до рјешења.

– Јер Приштина злоупотребаљава питање таблица да покуша да наметне два става. Један је да Србија, бар на посредан начин, преко таблица, призна ту лажну државу Косово, а други је да се у политичку игру уведе питање такозваног реципроцитета и да то постане нешто уобичајено и нешто нормално – навео је Дрецун.

Додао је да се из изјаве специјалног изасланика Стејт департмента Габријела Ескобара види да “САД дају Приштини сагласност за такво понашање и да су им дозволили да уводе такозване мјере реципроцитета”.

Дрецун је истакао да ће рјешење са наљепницама омогућити несметано кретање људи, али да је привремено рјешење са наљепницама договорено 2016. године.

– Управо из тога се види колико је читава ова акција Приштине била потпуно непотребна, колико је била заправо насилна, провокативна, колико је покушала да наметне једнострано нешто што је интерес само Приштине, а не интерес српског народа који живи на Косову и Метохији – казао је Дрецун.

Поручио је да одбијањем да “продужи важење статусно неутралних КС таблица, које је издавао Унмик, Приштина симболично покушава да наметне да нема Уједињених нација на КиМ”.

Дрецун је навео да је Курти добио критике од неколико опозиционих странака у Приштини и да се албанске партије буне што није дошло до додатног заоштравања ситуације.

– Ту је Курти изгледа поприлично изгубио политичке поене. У почетку је вјероватно био добитник, показао је чврст став, показао је да смије да се упусти у такве једностране акције, да оно што обећа, да ће испунити, али нема другу карту за локалне изборе. Није постигао никакве резултате на економском плану, није постигао резултате у борби против изузетно високог степена незапослености, корупције и криминала. Није отворио перспективу за бољи живот људима на КиМ – рекао је Дрецун.

Додао је да је Куртију једино преостало да “подиже степен нетрпељивости према српском народу и покуша да уједини албанско бирачко тијело”, али да је у томе “доживео дебакл”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести