НОВОСТИ

Цвијановић: Додик мета политичког прогона; Правосуђе у функцији политичког обрачунавања

09/10/2023

Портал сарајевског листа “Аваз” објавио је да је Суд БиХ одбио све приговоре адвоката Милорада Додика, на потврђену оптужницу Тужилаштва БиХ. Подсјећају да је одбрана Милорада Додика у приговорима навела да кривично дјело за које је оптужен не постоји, јер је “Кристијан Шмит нелегалан”.

 

 

Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић изјавила је да је предсједник Републике Милорад Додик мета политичког прогона јер, као што би то урадио сваки реални демократа на свијету, оспорава могућност да неки неизабрани странац намеће вољу својих спонзора негирањем демократски изабраних органа неке државе.

На питање Срне да прокоментарише писање сарајевских медија да је Суд БиХ одбио све приговоре адвоката Милорада Додика на потврђену оптужницу Тужилаштва БиХ, Цвијановићева је одговорила да остаје при раније изреченом да је у питању чисти политички прогон, гдје се странци, користећи домаћи правосудни систем, обрачунавају са Републиком Српском.

– Ако је тачно то што пишу сарајевски медији, како је могуће да се по ко зна који пут прво њима достављају информације из правосудног система, а тек онда званично објављују. То свједочи о таблоидном карактеру правосуђа БиХ које је одавно стављено у функцију политичког обрачунавања, а не јачања и афирмације владавине права – нагласила је Цвијановићева.

Шеф Клуба посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић каже да, када лажни суд и лажне судије одбију приговоре уваженог адвоката са кредибилитетом и интегритетом, сасвим је јасно да у БиХ не постоји правосудна институција која заступа право и правду, већ ријалити правосуђе које служи за забављање дијела међународне заједнице и дијела јавности у БиХ.

Реагујући на писање сарајевских медија да је Суд БиХ одбио све приговоре адвоката Милорада Додика на потврђену оптужницу Тужилаштва БиХ, Вулићева је рекла за Срну да су у БиХ на сцени лажни суд, лажне судије, лажни високи представник, као што је лажна и сама БиХ.

– Ако се ко пита шта је то карикатура и лакрдија од земље и правосуђа онда нека само погледа БиХ и све ће му бити јасно. У БиХ је могуће да изасланик ОХР-а Јасмина Ћосић Дедовић и њој слични мрзитељи српског рода и порода буду судије и суде за непостојеће кривично дјело. Сваки даљи коментар је сувишан, јер је јасно да је БиХ земља апсурда и експеримента у којој су поједини међународни представници, који су у својој земљи нико и ништа, дали себи мало одушка да глуматају силу и одлучују о животу и судбини овог народа – рекла је Вулићева за Срну.

Остале Вијести