НОВОСТИ

Којић: Марфи се понаша као портпарол бошњачких политичара

28/06/2023

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је Срни да је очигледно да се амбасадор САД у БиХ Мајкл Марфи понаша као портпарол бошњачких политичара и да врло свјесно, изврћући тезе покушава да од оних који штите Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ направи рушитеље, а оне који га руше – заштитнике.

 

 

– Марфи се ниједном ријечју нити саопштењем није огласио када је тај исти Уставни суд БиХ и неко ко се покушава представити као високи представник доносио и наметао одлуке које су у супротности са Уставом БиХ, али када се из Републике Српске крене са законским и уставним реаговањем од највишег законодавног тијела и предсједника Српске Милорада Додика, онда се Додик и скупштинско руководство таргетирају као рушиоци Дејтонског споразума и Устава, што није тачно – нагласио је Којић.

Којић је напоменуо да је Народна скупштина донијела закон у коме је јасно рекла да тај акт има своје временско трајање до тренутка док се у складу са Уставом БиХ усвоји закон у Парламентарној скупштини БиХ којим ће се дефинисати начин избора страних судија и рад Уставног суда.

– Врло је значајно истаћи шта је донијела Народна скупштина у смислу заштите Дејтонског мировног споразума и његовог основног принципа, а један од основних принципа је конститутивност народа – истакао је Којић.

Којић пита зашто Марфи није рекао да је тај исти Уставни суд БиХ, мијењајући правило прекршио правила која је сам донио и укинуо конститутивност народа.

– У члану 39 тог правила се каже да се одгађа сједница Уставног суда на којој нема неког од представника из Републике Српске или из Федерације БиХ, а ако су оправдани разлози сједница се може одржати касније. Они су врло свјесни када постоје оправдани разлози да не могу одржати сједнице без присуства судија Уставног суда БиХ које је бирала Народна скупштина и сами су прекршили своје правило без присуства судије којег је бирала Народна скупштина и измијенили га – нагласио је Којић.

Којић је оцјенио да такви потези Уставног суда БиХ нису за Марфија кршење уставних принципа, није нешто чиме се покушава разградити Дејтонски мировни споразум.

– Нажалост, Уставни суд БиХ је својим одлукама које је доносио и које жели да донесе, настоји у потпуности да измијени уставну, дејтонску структуру БиХ. То је за осуду – истакао је Којић.

Којић је навео да Додик, којег Марфи покушава да представи као рушиоца БиХ, уставри жели да сачува Дејтонски мировни споразум и Републику Српску што је, како каже, превасходни циљ како се не би прекршило правило и принцип националне заступљености, односно конститутивности народа као основног уставног принципа БиХ што је овим измјенама правила и укидањем члана 39 Уставни суд БиХ учинио.

– Они очигледно желе то да чине и убудуће како би развластили Републику Српску, укидајући јој надлежности које су гарантоване Уставом БиХ, односно Дејтонским мировним споразумом, Анексом четири и Уставом Републике Српске – оцијенио је Којић.

Доношење закона у Народној скупштини Републике Српске, каже Којић, једина је прихватљива реакција на одлуку Уставног суда БиХ, будући да је јасно наведено да тај акт важи до тренутка примјене члана Устава БиХ када је у питању избор страних судија, односно судија које бира предсједник Европског суда за људска права и доношења закона о овом суду.

– Ми ћемо предложити нови закон и да ли ће се и то сматрати као рушење Устава БиХ и да ли ће и тада рећи да Додик и Народна скупштина крше Устав и Дејтонски мировни споразум? – пита Којић.

Којић је истакао да је срамно то што Марфи ради.

– Очигледно да је по сриједи његов дил и договор, а шта иза тога стоји је врло упитно и некада ће се сазнати да Марфи заступа искључиво бошњачке политичке циљеве – рекао је Којић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести