НОВОСТИ

Кошарац: Конаковић води отворену борбу против Српске

14/11/2023

Министар иностраних послова у Савјету министара Елемедин Конаковић води отворену борбу против Републике Српске и њеног руководства, рекао је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

 

 

Кошарац каже да Конаковић имплементира наратив и политичке задатке америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија и Делегације ЕУ у БиХ, а циљ им је, како каже, да износе неистине на рачун Републике Српске, предсједника Српске Милорада Додика, живота грађана и начина функционисања институција

– Конаковић поступа по инструкцијама америчког амбасадора, а прича о политичкој кредибилности и некоме спочитава кукавичлук?! Највећи кукавичлук је да причаш причу коју ти наметне амбасадор САД, без ичега аутентичног. Он се труди да се покаже као први европејац у БиХ. Усхићен је ЕУ и Мапом раста, али не знам заиста на чему базира свој оптимизам. Жели у ЕУ, а кочи имплементацију 14 приоритета интегрално, како је то Српска од старта предлагала, укључујући одлазак страних судија из Уставног суда БиХ и затварање ОХР-а – истакао је Кошарац.

Он је додао да би БиХ већ отворила преговоре са ЕУ да је одмах прихваћено оно што Република Српска.

– ЕУ нам је важан спољнотрговински партнер, али нас често политички условљава. Домаћа привреда често је талац ЕУ, која примарно води рачуна о интересима својих проозвођача. Има ли Дино храбрости да отворимо питање ревизије ССП-а како бисмо заштитили наше примарне произвођаче? О томе он не прича. Не прича ни о томе колико увоз из ЕУ гуши наше произвођаче и какве су рефлексије по домаћи привредни сектор. Зашто аплаудирати нечему што је интерес ЕУ, а не наш? – пита Кошарац.

Он наводи да би, да је БиХ потписала уговоре о слободној трговини са Евроазијском царинском унијом, Кином и другим земљама, биланс размјене био много бољи.

– О томе се ћути и покушавају се зауставити било какве иницијативе о слободној трговини, јер забога “шта ће рећи ЕУ”. То показује да су марионете у рукама ЕУ и САД. Да је отворено разговарао са привредницима из ФБиХ, знао би да је њихов интерес отварање нових тржишта и регионално повезивање – истиче Кошарац.

Он каже да не зна зашто Конаковић има потребу да се мијеша у унутрашња питања у Републици Српској, поручујући му да “поспреми своје двориште, почевши од општине Центар, КС и ФБиХ”.

– Нека се детаљно посвети статусу рудара, здравствених и просвјетних радника. Много је проблема, па нека заврне рукаве и прионе на посао. За њега је Српска иностранство. Но, како да се замјери својим менторима у САД и ЕУ? А онда, што је у највећи парадокс, иза затворених врата моли – закључио је Кошарац.

Остале Вијести