НОВОСТИ

Ковачевић: Ако се буде инсистирало на имовини, услиједиће највећа политичка криза

14/04/2023

Делегат у Клубу српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је данас да је неко са стране одредио да питање имовине буде кључан проблем у БиХ и уколико се на томе буде инсистирало БиХ ће доћи у највећу политичку кризу од потписивања Дејтонског споразума.

 

Радован Ковачевић

Радован Ковачевић

 

– Уколико неко буде инсистирао на томе да нешто што је ријешено Уставом БиХ буде сада проблематизовано и нама у Републици Српској отима наше шуме, воде и хидропотенцијале, Електропривреду и све оно што јесу наши ресусрси дефинитивно ћемо доћи у највећу политичку кризу икада у БиХ од потписивања мира – рекао је Ковачевић и додао да то није прави пут.

Он је навео да никад брже послије избора није формиран Савјет министара, те указао да је у ранијим изборним циклусима требало много више времена за то, али и да у три изборна циклуса у Федерацији БиХ не могу да формирају Владу.

Ковачевић је навео да постоје добре, позитивне ствари, али да неко други жели да стално постоје проблеми у БиХ.

– Неко константно, првенствено са стране жели да налази теме у БиХ и да константно будемо кризно подручје. Мислимо да то није добро и сматрамо да народи у БиХ треба да почну да се договарају и све да се не дирају ствари који су договорене оног тренутка када смо потписали Устав БиХ – рекао је Ковачевић за БХТ.

Он је истакао да треба искористити добар моментум који постоји у БиХ с обзиром на формиран Савјет министара и усвојен буџет БиХ за ову годину, нагласивши да постоје људи који су спремни да се договарају о неким озбиљним енергетским економским пројекатима.

– То су ствари којима треба да се бавимо – рекао је Ковачевић и додао да би сви заједно у БиХ требало да раде, да се ради у миру, те да Република Српска буде слободна и самостална унутар дејтонске БиХ.

Он је истакао да је и питање имовине ријешено Уставом БиХ и да нема потребе да се о томе договара у Парламентарној скупштини БиХ.

Ковачевић је истакао да се у овом тренутку имовина намеће као кључни проблем у БиХ, те запитао како је Република Српска могла спровести приватизацију предузећа која су некада била друштвена ако то није имовина Српске.

– Ако је нешто ријешено Уставом, нема потребе да се о томе договарате у Парламентарној скупштини – поновио је Ковачевић и додао да у том контексту нису прихватљиве ни изјаве западних дипломата да се питање имовине треба ријешити у Парламентарној скупштини БиХ.

Као један од кључних проблема у БиХ, Ковачевић је навео антиуставно понашање Уставног суда БиХ који доноси одлуке у супротности са Уставом.

Према његовим ријечима, када постоје неслагања између Републике Српске и Федерације БиХ, она се рјешавају споразумом, а представници Српске су вољни да се дође до споразума као што је рађено прије десетак година, али су то странци зауставили не би ли одржали кризу у БиХ.

– Да кажемо да је оно што се налази у Републици Српској њена имовина, а оно што се налази у ФБиХ имовина Федерације и да се договоримо да објекти који су неопходни за функционисање заједничких институција буду имовина БиХ, касарне – навео је Ковачевић за БХТ1.

Одговарајући на питање о могућим блокадама у заједничким институцијама БиХ, Ковачевић је истакао да представници Републике Српске у заједничким институцијама штите интересе њених грађана.

– Некада штитимо њихове интересе зато што гласамо за неке ствари, некада тако што гласамо против, а некада на начин да не учествујемо у раду. То су све опције које имамо на располагању, које нам нико не може одузети, јер смо добили мандат од грађана и то ћемо радити и у наредном периоду – закључио је Ковачевић.

Остале Вијести