НОВОСТИ

Партије из ФБиХ окупљене око “тројке”, главни кривци за неуспјех БиХ на европском путу

13/02/2024

Дан након отварања преговора БиХ са Фронтексом, као једним од пет услова за преговоре БиХ са Европском унијом, чини се да ће европски пут БиХ ипак на чекање. Као главне кривце за то, лидер СНСД-а и предсједник Републике Српске Милорад Додик означио је странке окупљене око федералне “тројке”. Ништа од онога што је договорено у Сарајеву, више не важи, категоричан је Додик! Разлог – јер је “тројка” из записника са састанка избацила дио који се односи на Изборни и Закон о Уставном суду, који је требало да буде предмет расправе тек у априлу.

 

 

Од састанка у Мостару, према свему судећи, неће бити ништа. Лидери тројке, као и након договора у Лакташима, предомислили су се и око оног у Сарајеву. И не само то, мијењали су и записнике о договореном након оба састанка. А договор је био – сада три закона: о суду, сукобу интереса и Изборни закон, а у априлу и онај који се тиче избора судија Уставног суда БиХ.

– Европа је рекла да је то минимум, ево нека буде минимум у марту, али ово иде одмах након тога. Они се с тим сложе, а кад дође записник, онда није у реду. Не можете сваки дан неког варати. Ја мислим да записнике усаглашавају са неком структуром. Они су заробљени, ја нисам заробљен – рекао је предсједник Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик.

Сличног става је и министар безбједности, ДНС-ов Ненад Нешић. Вријеме је, каже, да се пресијече и да “Тројка” јасно каже шта жели – оно што постоји у стенограмима састанака тј. изградњу БиХ на договору са Србима и Хрватима и пут ка Европској унији или жели оно што излази из изјава њихових функционера, а то је укидање Републике Српске.

– Вријеме је да с е тројка изјасни, да ли су европски пут БиХ или су за то да чуче и чекају да виде шта ће им рећи међународни фактори. БиХ може опстати само на договору и Дејтону. Ја бих само поручио “Тројки”, СДА и онима који мисле да могу да униште Републику Српску, не можете господо уништити Републику Српску – рекао је Нешић.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић за минирање договора оптужио је сарајевске медије који су, како каже, од 90-их увијек хушкали на рат па су, да би оспорили договор, оспоравали и локацију састанака, прије свега оног у Лакташима.

– Зар не видите да преговарачи иду на различита мјеста. Једном на једно мјесто, други пут на друго. То је само техника. Најбитнији је начин на који ће водити разговоре. Срамотно је да медији натјерају поједине лидере да пођу врдати око договора који су направили – истакао је Галијашевић.

А врдало се, по свему судећи, и око отпочињања преговора са Фронтексом. Лидер СНСД је објаснио и ко је и зашто кочио интеграцију БиХ у заједнички европски безбједносни простор. Опет исти кривци.

– Сав проблем је био што муслимани нису хтјели да се стави реченица у складу са уставном надлежношћу, а то укључује и Полицију Републике Српске. А они неће да Полиција Републике Српске разговора око Фронтекса. Сад, кад су их притисну, они на то пристају – каже Додик.

А пристали су и преговори су почели. Договорен је јасан оквир у којем ће се кретати преговарачки тим који је изабран. Република Српска, каже Нешић, није жељела да буде кочничар да БиХ буде дио европске колективне безбједности.

– Тиме смо још једном показали да желимо да БиХ бде до европске породице. Заиста се поставља питање шта људи више хоће од српског народа и Републике Српске – нагласио је Нешић.

Када је ријеч о Закону о спречавању прања новца и финансирања тероризма, на којем инсистира делегација Европске уније у БиХ и који је предмет оцјене и уцјене Манивала и пријетњи сивом листом, остало је још посљедње читање у Дому народа. Из Српске су категорични – овај закон иде у пакету са осталим законима.

Остале Вијести