НОВОСТИ

Шпирић: Судбина БиХ везана за дијалог и унутрашњи договор

28/06/2024

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић изјавио је да је судбина БиХ везана за дијалог и унутрашњи договор и да без тога нема напретка, те да су Бошњаци блокадом Дома народа показали да је БиХ навођена земља.

Никола Шпирић

Шпирић сматра симптоматичним да Бошњаци желе да задрже процесе, док међународна заједница институционално не санкционише Републику Српску, те наглашава да се не може на једној страни заговарати политика економског раста, а на другој блокирати рад Дома народа.

 

Коментаришући то што јуче није одржана сједница Дома народа прекинута 18. марта, Шпирић је истакао да тешко за краткио вријеме имати одговоре на све изазове који су пред свима у БиХ, али да стоји чињеница да бошњачки клуб делегата држи у блокади Дома народа већ четврти мјесец, а то не пороизводи никакав стрес, чак ни домаћој јавности.

 

– Нисам присталица да међунардона заједница реагује било када, па и када Бошњаци блокирају Дом народа. Вјерујем да су они брзоплето донијели одлуку да напусте засиједање зато што се у дневном реду нашао закон о Уставном суду БиХ и да ће смоћи снаге да деблокирају рад Дома народа, јер све док не схватимо да не смије бити забрањених тема, да о свим отвореним питањима у БиХ морамо сами разговарати, неће бити среће у овој земљи – рекао је Шпирић за АТВ.

 

Шпирић је позвао Клуб делегата Бошњака на разговор о свим отвореним питањима, те напоменуо да разговарати не значи пристати на нешто.

 

– Они заправо овим шаљу ружну поруку – “БиХ то смо ми, то што ми кажемо је уставно, што ви кажете нама ништа не значи и ако хоћете да живите под овим условима добро сте дошли, ако не, можете напустити БиХ”. Те поруке се могу вишеструко тумачити, али како год да их тумачимо не чини се добро – нагласио је Шпирић.

 

Шпирић је навео да бошњачки политички лидери заговарају политику економског раста, коју наговјештава Брисел према земљама Западног Балкана, али да не може на једној страни бити политика економског раста, а на другој блокада Дома народа.

 

“Чини се да блокирају сједницу Дома народа како би међународној заједници, чији су они овисници, послали поруку како постоји огроман проблем који производе српски и хрватски клуб и како би међународна заједница требало да реагује, али према страни која не блокира рад. Мислим да међународна заједница није наивна, да види о чему се ради и да ће овај пут пустити да одлуке буду домаће”, рекао је Шпирић.

 

Према његовим ријечима, странке “тројке”, које чине парламентарну већину, су зависне од снаге СДА.

 

– СДА је потиснута у опозицију. Уз помоћ међународне заједнице, СДА по дубини тјера “тројку” да слуша СДА. То су много компликовани односи и оно што ме жалости јесте да “тројка” и тај политички естаблишмент код Бошњака не схватају да су негација Републике Српске и покушај да одузима њене надлежности, губљење времена – истакао је Шпирић.

 

Он је додао да чека да неко од Бошњака израсте и каже да не мрзи Републику Српску, да желе да развијају БиХ у складу са Дејтоноским споразумом, као што је порука из Бањалуке.

 

“Чекам да дођу такви лидери и мислим да ће то бити ново вријеме за БиХ. Није ново вријеме ако међународна заједница рјешава проблеме, санкционише или било шта ради у БиХ. Бошњаци су својом оданошћу ставовима међународне заједнице, често не имајући властите ставове, произвели невиђену дозу политичког паразитизма у БиХ”, сматра Шпирић.

 

Бошњаци су, наводи Шпирић, стално у фази чекања да неко други заврши посао.

 

Говорећи о могућности одржавања хитне сједнице о буџету, Шпирић је навео да са српске стране постоји воља да се разговара о буџету и да је логично да се деблокирају финансијска средства, али да је економски или финансијски мазохизам невиђен.

 

– Имамо неколико стотина милиона КМ блокираних средстава, а прича се о економском развоју, умјесто да се ослободе средстава, да се убризгају у нове инвестиције. Запораво, та блокада се држи с намјером да се исцрпљује Република Српска – нагласио је Шпирић.

 

Према његовим риејчима, да су којим случакем хрватски или српски клуб блокирали Дом народа, јавно мнијење и медији би били немилосрдни.

 

– Ово је покривено велом шутње. Тобоже испада да је њиохова блокада разложна и да је добра – додао је Шпирић.

 

Кад је ријеч о санкцијама према Републици Српској, Шпирић је навео да су оне економско оружје у рукама моћника, да имају за циљ да произведну нервозу, траже промјену понашања, ставова и слично.

 

– Морамо слијепу улицу претварати у двосмјерну. Америка је моћна, наш отпор према њој је ирационалан и зато морамо водити рачуна да успоставимо дијалог на линији барем разумијевања. Да ту неправду која се наноси појединцима, компанијама, у договору са представницима званичне америчке политике појаснимо једни другима. Мора се доћи до дијалога – нагласио је Шпирић.

 

Шпирић је навео да се ради о моћној земљи, која контролише међународне финансијске токове, те да не би било добро да се санкције по дубини настављају и да треба тражити рационалне излазе.

 

– Оне су изречена да би ускладиле понашање локалног фактора са званичним америчким интересом и зато мора доћи до дијалога, мора доћи до изражаја интерес простора на којем живимо и интерес Срба. Без обзира колико нам се то чини немогућим, треба покушати. То је задатак политике – рекао је Шпирић.

Коментари

0

Пошаљи коментар

Остале Вијести