НОВОСТИ

Грајф и Голдбах за РТРС: Извјештај је објективан, аутентичан и лојалан чињеницама (ВИДЕО)

27/08/2021

Десет чланова Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у Сребреничкој регији од 1992. до 1995. године 18 мјесеци је истраживала и на 1.106 страница урадила Извјештај који је већ представљен у Бањалуци, а сада је и јавности у Београду.

 

Извјештај је објективан, аутентичан и лојалан чињеницама

Извјештај је објективан, аутентичан и лојалан чињеницама

 

Гидеон Грајф, стручњак за истраживање холокауста, Другог свјетског рата и предсједавајући поменуте Комисије изразио задовољство што су професионално одрадили посао истраживања, потпуно одријешених руку, те да Влада Републике Српске уопште није интервенисала у њиховом истраживању.

– Унапријед су нам рекли да ће прихватити све посљедице и резултате нашег рада – рекао је Грајф у интервјуу за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је додао да им је главни циљ истраживања био да елиминишу све искривљене истине које су се накупиле протеклих година и да буду лојални само једној ствари – чињеницама.

– Ово је објективан, аутентичан извјештај о чињеницама – нагласио је  је Грајф.

Члан Комисије Маркус Голдбах, који више од 10 година представља преживјеле жртве холокауста на суђењима нацистичким починиоцима злочина, рекао је да су дискутовали о томе шта се десило у рату на просторима бивше Југославије и да су направили смјернице које ће се моћи користити у будућности.

– Укључили смо у то све стране у конфликту и пустили их да се међусобно договоре, те да нико не буде изостављен, ни Срби, ни Бошњаци. Мислим да смо постигли циљ – истакао је Голдбах.

Комплетан интервју можете погледати у видео прилогу: ЛИНК

 

ИЗВОР: РТРС

Остале Вијести