НОВОСТИ

Додик: Идуће године новац за просторије Кинотеке

28/10/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је данас на Палама да ће идуће године обезбиједити новац за рјешавање адекватних просторија Кинотеке Републике Српске.

 

Додик и Кустурица на Палама

 

– До Нове године ћемо набавити неопходне уређаје које ће омогућити да се презентација овог што Кинотека има подигне на већи технолошки ниво и један примјеренији начин – изјавио је Додик новинарима након састанка са прослављеним српским и свјетским редитељем Емиром Кустурицом и директором Кинотеке Републике Српске Сњежаном Лаловићем.

Додик истиче да је данас присуствовао важним тренуцима за Кинотеку, будући да је Кустурица одлучио да овој установи културе поклони својих десет дигитализованих филмова.

– То је вриједан поклон Кинотеци, што је покренуло и друго. Већ из Сарајева радимо на реализацији бољих смјештајних услова и бољих услова за презентацију свега онога чиме Кинотека Српске располаже – нагласио је Додик.

У сали Културног центра приказани су дијелови филмова, које је Кинотеци поклонио прослављени редитељ.

Састанку и приказивању филмова присуствовао је и начелник општине Пале Бошко Југовић.

Кинотека Српске је републичка установа културе чија је основна дјелатност филмска архивистика – прикупља, трајно чува и стручно обрађује филмове, односно филмску грађу и пратећи филмски материјал, те сарађује са сродним установа у земљи и иностранству, обавља размјену филмова и филмске грађе.

Кинотека баштини све оно што је стварало филмско предузеће “Срна филм” од оснивања 1992. године.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести