НОВОСТИ

Инцко наметнуо колективну одговорност српског народа

24/07/2021

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић сматра да је високи представник Валентин Инцко наметањем закона о забрани “негирања геноцида” под пријетњом кривичне санкције наметнуо колективну одговорност српског народа.

 

Милорад Којић

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић

 

Којић је рекао Срни да је то Инцко учинио у смислу забране коментарисања пресуда које су доносили Хашки трибунал и домаће правосуђе које се односе на појединце.

„Хипотетички, то значи да би дијете које се роди данас, а које би након 18 година оспорило ту пресуду, било кривично санкционисано. То је управо показатељ да је то колективна одговорнос“, појаснио је Којић.

Којић је оцијенио да је Инцко у потпуности дерогирао одредбе Закона о извршењу кривичних санкција које се односе на ресоцијализацију лица.

„Ове одредбе су неуставне и у супротности са међународним правним актима, универзалном декларацијом о људским правима када је у питању суђење, јавно изношење мишљења, слобода говора и изјашњавања због чега би Уставни суд БиХ требало да их прогласи неуставним“, рекао је Којић.

Којић је истакао да се у одредбама наметнутог закона Инцко позива на пресуде Хашког трубунала и пресуде уопште судова у БиХ и других судова.

„Потпуно је јасно дефинисано да Хашки трибунал суди појединцима. Међународним правним актима и домаћим законима о судовима је дефинисано да судови искључиво суде појединцима за индивидуалну одговорност било ког кривичног дјела“, појаснио је Којић.

Којић је упитао зашто би он или било ко други морао поштовати пресуде и за неко друго кривично дјело, јер се та пресуда извршава као и за сва кривична дјела у односу на лица за која су донесена.

Он је навео да пресуде и систем кажњавања имају функцију да починиоца кривичног дјела казне и ресоцијализују, а са друге стране имају и превентивни карактер, јер ако је неко осуђен за кривично дјело сви остали грађани и лица на која се односи закон знају да то не смију да учине јер ће бити кажњени.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

 

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести