НОВОСТИ

Којић: Очекујем максималне казне за злочине на “Петровачкој цести”

14/10/2022

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић очекује да ће Специјални суд за ратне злочине у Београду изрећи максималне казне оптуженима за ратне злочине над српским цивилима на Петровачкој цести 1995. године.

 

 

“Постоје неспорни материјални докази за монструозан злочин који је почињен над цивилима у избјегличкој колони. У ишчекивању фер и поштеног суђења заснованог на чињеницама, очекујемо да се изрекне максимална казна за овај злочин”, рекао је Којић Срни.

Којић је навео да је правосуђе Србије ушло у овај процес и успјело доказати да постоји основана сумња да је почињено кривично дјело ратног злочина, а што је и дефинисано потврђеном оптужницом.

Он је напоменуо да је овај случај требао давно да буде процесуиран у Хашком трибуналу, а пошто није тамо, требао је бити пред правосуђем Хрватске.

У Београду би данас требало да почне припремно рочиште у процесу познатом као “Петровачка цеста” против четворице официра хрватског ратног ваздухопловства за злочине у војно-полицијској акцији “Олуја” 1995. године над колоном српских цивила која је бјежала из Републике Српске Крајине.

Оптужница терети официре хрватског ратног ваздухопловства Владимира Микца, Зденка Радуља, Жељка Јеленића и Данијела Боровића да су у акцији “Олуја” 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне српских избјеглица на Петровачкој цести, код Босанског Петровца, као и у мјесту Сводна у БиХ.

У бомбардовању хрватске авијације 7. августа 1995. код Бравскога, мјеста које се налази између Петровца и Кључа, у избјегличкој колони погинуло је десет особа /међу њима четворо дјеце, двадесетогодишња дјевојка и осамдесеттрогодишња старица, а неколико десетина људи је теже и лакше рањено.

Ова избјегличка колона кренула је из сјеверне Далмације и Лике и у Мартинброду преко Уне прешла у Републику Српску.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести