НОВОСТИ

Којић: Хитно наставити суђење Дудаковићу

05/02/2022

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих Милорад Којић изјавио је да ће затражити од Суда БиХ да хитно убрзаним темпом буде настављено суђење за злочине над Србима команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу.

 

Милорад Којић

Милорад Којић

 

Којић је истакао да би осуђујућа пресуда требало да буде сатисфакција, прије свега, породицама жртава.

Он је оцијенио да очигледну опструкцију представља чињеница да Суд БиХ већ скоро двије године није одржао суђење Дудаковићу, пишу Вечерње новости.

– Вирус корона не може бити изговор, јер се живот одвија својим током, институције раде нормално, али ово не важи за Дудаковићев предмет, јер је циљ да свједоци биолошки нестану, што важи и за један број оптужених – рекао је Којић.

Дугогодишњи инспектор Министарства унутрашњих послова Републике Српске за истраживање ратних злочина Симо Тушевљак тврди да бошњачка политика апсолутно има утицај на судски процес у којем је главни оптужени Дудаковић.

 

– Ако званично Сарајево покушава кочењем судских процеса да измијени карактер рата, па да само они буду жртве, грдно су се прерачунали – рекао је Тушевљак.

 

Политички аналитичар Џевад Галијашевић сматра да СДА никада неће допустити да Дудаковић буде осуђен, јер би то отворило својеврсну Пандорину кутију злочина над Србима и њихови генерали би, један по један, завршавали на вишегодишњим робијама.

– Користећи механизме утицаја на Суд БиХ, ВСТС и ОБА, најјача бошњачка странка СДА је направила мрежу због које, ни у најлуђим комбинацијама неће доћи до другостепене осуђујуће пресуде Дудаковићу. Генерал /Сакиб/Махмуљин је најбољи примјер, јер је послије првостепене осуђујуће пресуде за злочин над Србима услиједило поништавање и другостепени процес – навео је Галијашевић.

Прес Судом БиХ већ скоро двије године није одржано суђење команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу који је са још шеснаесторицом војника оптужен за злочине против човјечности који обухватају убиство више од 300 Срба.

Посљедње рочиште у овом предмету је било у фебруару 2020. године, а суђење Дудаковићу и шеснаесторици његових војника за злочине против човјечности, који обухватају убиства више од 300 Срба, прогон и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништавање 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката, те злочине над бошњачким народом цазинске Крајине, почело је у априлу 2019.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести