НОВОСТИ

Ко јавно увриједи Републику Српску казна затвора до 3 године

28/07/2021

АТВ је у ексклузивном посједу Закона о допуни кривичног законика Републике Српске који су лидери парламентарних странака у Републици Српској договорили на састанку у Бањалуци.

 

Ко јавно увриједи Републику Српску казна затвора до 3 године

Ко јавно увриједи Републику Српску казна затвора до 3 године

 

Ово је одговор и заштита на Инцково наметање одлуке о забрани негирања геноцида, а овим се штите грађани Републике Српске и Република Српска.

Садржај је сљедећи:

1 – Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републике Српске, њену заставу, грб, амблем или химну, казниће се казном затвора до три године.

2 – Ако је дјело из става 1. овог члана извршено на начин да се Република Српска означи као агресорска или геноцидна творевина или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће се казнити казном затвора од шест мјесеци до пет година.

3 – Ако је дјело из става 2. овог члана извршило службено или одговорно лице или лице у институцијама власти или органу који се финансира из јавног буџета, казниће се казном затвора од двије до десет година.

4 – Ако су дјела из ст. 1. до 3. овог члана извршена у намјери промјене уставног уређења Републике Српске, њене територијалне цјеловитости или независности, учинилац ће се казнити казном затвора од три до петнаест година.

Овај закон ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у “Службеном гласнику Републике Српске”.

Уставни основ за доношење овог закона садржан је у члану 10. Устава Републике Српске, према којем су грађани Републике Српске равноправни у слободама, правима и дружностима, једнаки пред законом и уживају исту правну заштиту људских права и слобода.

Према Уставу БиХ,  Босна и Херцеговина се састоје од два ентитета, Федерације БиХ и Републике Српске, при чему сваки од ентитета има своје надлежности и своје органе власти. Иако се ради о чињеници која је добро позната свим грађанима Босне и Херцеговине, последњих година се веома често предузимају различите активности којима се вријеђа углед Републике Српске и њених грађана, све у циљу провоцирања одређених интервенција  у Дејтонски мировни споразум које би водиле ка укидању Републике Српске.

Посебну опасност по уставноправну позицију Републике Српске и њених народа представљају јавно изречени ставови да је Република Српска геноцидна и агресорска творевина а њени народи геноцидни и агресорски. Овакви јавно изречени коментари на рачун цијелог једног народа, представљају нецивилизацијски акт којим се дубоко вријеђа углед сваког појединца и колективитета којем тај појединац припада. Једино ефикасно средство заштите свих индивидуалних и друштвених вриједности, па и угледа Републике Српске и њених народа, јесте кривично законодавство. Управо због ових чињеница се приступило креирању нових законских рјешења са циљем да се кроз органе формалне друштвене контроле обезбиједи санкционисање свих понашања којима се вријеђа углед Републике Српске и њених народа. Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби стварања услова да се према наведеним појавама и њиховим учиниоцима може реаговати кривичноправним мјерама утврђеним у законито проведеном судском поступку.

Извор: АТВ

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести