НОВОСТИ

Мазалица: Ми нисмо никакви побуњеници, тражимо поштовање Устава

13/10/2021

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је да ова странка тражи поштовање Устава, не разбија територијални интегритет БиХ и не ради против интереса било којег народа.

Срђан Мазалица

– Али, то значи да ни други не треба да узурпирају што је туђе, а управо је на сцени континуирано одузимање од Републике Српске. И на крају, БиХ није постала боља, већ још више заглављена у сопствену немоћ – истакао је Мазалица за Срну.

Упитан да прокоментарише изјаву предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића да је став ове странке да су приједлози Милорада Додика и СНСД-а радикални, Мазалица је рекао да Бореновић самао тражи изговор и оправдање за неучествовање у тако важним темама.

– Замислите колика је то политичка глупост да кажете да је инсистирање на поштовању Устава и надлежности које је он дао Републици Српској радикалан захтјев или да ће захтјев за поштовањем Устава одвести Републику у неизвјесност и конфликт – додао је Мазалица.

Мазалица је оцијенио да испада да експериментализам, одузимање надлежности и непоштовање Устава нуде мир и стабилност и просто је невјероватно да такву тезу изговори било који политичар на планети.

Коментаришући изјаву предсједника СДС-а Мирка Шаровића да би лидер СНСД-а Милорад Додик могао да добије санкције, али да је већа опасност да их добије Република Српска, Мазалица је рекао да је Додик већ добио санкције, а БиХ због тога није постала ни боља, ни ефикаснија, ни функционалнија, ни ближе ЕУ.

Он је упитао и зашто би Република Српска добила санкције?

– Да није зато што тражи поштовање Устава, што нуди дијалог, што тражи рјешења која ће имати легалитет и легитимитет и што жели концепт који ће поштовати интересе свих, а не само једног? Тако је то управо предвидио Дејтонски споразум, па што би неко санкционисао Републику Српску која брани своју позицију коју јој је тај споразум и дефинисао – истакао је Мазалица.

Он је рекао да види да се политички домети политичких странака из ФБиХ, али и опозиције у Републици Српској своде једино на призивање санкција, а то показује ништа друго до политичку немоћ и једних и других.

– Ми нисмо никакви побуњеници, већ смо легалисти. Нисмо рекли да распарчавамо БиХ, али јесмо рекли да јој треба озбиљно лијечење и да ће бити излијечена онда кад буде прихваћена као заједничка. А није заједничка ако се сви у њој не осјећају комотно. Дакле, поштовање Устава не води у неизвјесност, напротив. И то је једина порука на Бореновићеве и Шаровићеве изјаве којима само унапријед траже алиби за непостојање воље или капацитета да се баве важним темама – нагласио је Мазалица.

Он је упитао и зашто они, коначно, не кажу како треба даље у БиХ, да ли је формула за то забити главу у пијесак, надати се понекој сарајевској фотељи, слушати безобразлуке о геноцидашима, о оружју за “не дај Боже”, како то пријети сарајевска чаршија, или имају неки други метод.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести