НОВОСТИ

Мандић жели да поништи рјешење о својини Српске над шумама (ВИДЕО)

04/10/2021

Правобранилац БиХ Млађен Мандић, иначе члан СДС, поднио је приједлог да се пониште рјешења из 2014. у којима је утврђено право својине Републике Српске на шумама којима управља Шумско газдинство “Бирач” из Власенице, јер није консултовано Правобранилаштво БиХ.

 

Млађен Мандић

Млађен Мандић

 

У документу који је потписао Мандић наводи се да су шуме и шумско земљиште својина БиХ.

Из Правобранилаштва Републике Српске то негирају и сматрају да тако нешто није рекао ни Уставни суд БиХ када је донио посљедњу одлуку о Закону о шумама Српске.

У документу, који је потписао правобранилац БиХ Млађен Мандић, а објавила АТВ, између осталог наводено је да су шуме и шумско земљиште од општег интереса и да су државна категорија. Конкретно, наводе да у поступку преноса власништва између Републике Српске и Шумског газдинства Бирач Власеница, РУГИП није консултовао Правобранилаштво БиХ, што је сматрају имао обавезу .

Оспореним рјешењем вршила се промјена власништва на некретнинама, које су у нарави шуме и шумско земљиште те пољопривредно земљиште, а које земљиште, у складу са позитивним законским прописима и одлукама Уставног суда, представља добра од општег интереса односно имовину Босне и Херцеговине, те је јасно да је доносилац рјешења повриједио правила поступка и изашао из оквира своје стварне надлежности – наводе у Правобранилаштву.

Због тога како наводе из Правобранилаштва БиХ, у приједлогу траже да се овај поступак прогласи ништавним или да буде поновљен. Правобранилац БиХ Млађен Мандић нам је у телефонском разговору рекао да није потписао такав документ ,али и да не зна о чему је ријеч, иако његов потпис стоји на документу. У Републичкој управи за геодетске и имовинско- правне послове потврдили су да је на документу Мандићев потпис.

– Обавјештавамо Вас да је Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове, Подручна јединица Власеница 29. 9. 2021. године запримила приједлог за оглашавање ништавнима рјешења или понављање поступка, који је потписао правобранилац БиХ Млађен Мандић – наводе у Републичкој управи за геодетске и имовинско- правне послове.

 

Видео прилог са РТРС-а можете погледати на овом линку

 

Из Правобранилаштва Републике Српске наводе да је приједлог који је потписао Мандић неоснован и незаконит и представља још један покушај одузимања уставне имовинске надлежности Српске. Кажу, правобранилац се позива на одлуке Уставног суда БиХ које нису у вези са шумама и шумским земљиштем. Овај приједлог није у вези ни са посљедњом Одлуком Уставног суда БиХ , која није ни објављена.

Својинско-правни односи су искључиво надлежности Републике Српске, односно ентитета. Уставом Републике Српске јасно је прописано да својински и облигациони односи као и обезбјеђење заштите свих облика својине на територији Републике Српске искључиво је у надлежности Републике Српске. Значи, БиХ нема надлежности у овој области што је потврђено читавим низом других судских одлука, па и пријашњих одлука Уставног суда БиХ – наводе у Правобранилаштву БиХ.

Из Правобранилаштва Републике Српске поручују да овако незаконито поступање правобраниоца Мандића указује на чињенице које ће он појаснити у неком другом поступку,а његово поступање анализираће јавност Српске и грађани.

Остале Вијести