НОВОСТИ

МУП Српске формираће предмет о прислушкивању српских званичника

17/08/2021

МУП Српске формираће предмет о прислушкивању Милорада Којића, директора Републичког центра за истраживање ратних злочина, чим Којић и званично поднесе пријаву – потврђено је за нашу телевизију у тој институцији.

 

предмет о прислушкивању српских званичника

МУП Српске формираће предмет о прислушкивању српских званичника

 

Недавно је објелодањен снимак телефонског разговора Којића са предсједником Борачке организације Миломиром Савчићем и његовим адвокатом Миодрагом Стојановићем, што је у јавности протумачено као још један доказ да ОБА БиХ прати и прислушкује званичнике Српске.

У обавјештајно-политичком миљеу у Сарајаву громогласна тишина. Да је којим случајем објављен пртесретнути разговор неког бошњачког званичника, услиједила би баражна медијска паљба по ОБА. Овако су сагласни да је нормално и пожељно уходити и тајно снимати српске званичнике. Том нас учи искуство из обавјештајне акције “Ушће”, када је ОБА прислушкивала званичнике Србије.

„Практично цијела Република Српске је предмет праћења, ухођења, снимања. Како би се знало о чему комуницирају лидери, које су актуелне теме али и утврђивала хијерахија људи у процесу одлучивању. ОБА је без сумње муслиманска милиција, сарајевски Хезболах, она није никаква заједничка ОБА“, навео је Џевад Галијашевић, стручњак за тероризам.

Објављивање пресретнутог разговора између Којића, Савчића и Стојановића преко омиљеног новинара Осмице, послужило је као опипавање пулса институција Републике Српске. Први корак ка расвјетљавању афере прислушкивања биће подношење пријаве Милорада Којића за незаконито снимање, након чега ће МУП формирати предмет и обратити се бх институцијама.

„Да видимо о чему се ту ради и који начин се дошле до таквих информација да ли су стварне и да ли су разговори постојали у том облику, да ли их је неко званично снимао или је неко нелагално прислушкивао званичнике Српске или је у питању медијска манипулација“, истакао је Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске.

Из Тужилаштва БиХ данима без одговора, хоће ли покренути истрагу како су спорни снимци доспјели у јавност. У Суду одбијају да кажу да ли постоји наредба за тајно праћење Милорад Којића или Миломира Савчића.

Објашњење сарајевског портала да су праћени телефони организоване криминалне групе, па је случајно један од заштићених бројева почео да користи Којић, вријеђа интелигенцију јер број телефона није Којићев већ његове супруге.

Садржај пресретнутог разговора је небитан, суштина је да неко у БиХ прислушкује српске званичнике. ОБА БиХ прислушкивала је бившег предсједника ВСТС-а, то му је потврдио директор службе. Епилог афере: Тегелтија је дао оставку и напустио Сарајево.

„Ја сам видио људе који ме сликају и снимају, ја сам их видио а наравно не знам ко су ти људи. Ја вам не могу да опишем како изгледа мој телефон када с неким разговарам, какви су то шумови“, рекао је Тегелтија у емисији Печат (децембар 2020).

Нико у БиХ, осим Бакира Изетбеговића не контролише в.д. директора ОБА БиХ Османа Мехмедагића. Српски кадрови у Служби немоћни, без утицаја.

Ако не може да оствари надзор над обавјештајним операцијама, Српска увијек ствари може да врати на почетак.

„Република Српска ће бити принуђена да врати своју Обавјештајну службу како би ставила до знања да је овај чин прислушкивања непријатељски акт“, упозорио је Галијашевић.

Осману Мехмедагићу одавно је истекао мандат, СДА није одустала од поновне кандидатуре, иако је био и још је оптерећен судским процесима.

Извор: РТРС

Остале Вијести