НОВОСТИ

Повлачење Срба из институција БиХ је само први корак

30/07/2021

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић изјавио је данас да је обустава рада свих српских представника у институцијама БиХ само први корак.

 

 Милан Петковић

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић

 

“Ми смо послали јасну поруку из Републике Српске, а који ће то бити кораци касније – да ли ће то бити колективне оставке свих и повлачења из Сарајева… Онда ћемо доћи у једну потпуно нефункционалну БиХ и можда је то почетак краја БиХ”, рекао је Петковић.

Он је истакао да је лидер СДА Бакир Изетбеговић, након његовог оца, највећи проблем БиХ и њеног нормалног функционисања.

Петковић је навео да је Изетбеговић својим изјавама и подстакао све ово – он је први који је Републику Српску назвао геноцидном творевином, Србе геноцидашима и рекао да никада не може бити суживота, он је тај који хоће да начини унитарну БиХ у којој ће живјети само Бошњаци.

„Срби то никада неће дозволити и не може ни он нити било који високи представник кога је послала међународна заједница да угуши нама слободу говора, али и наша национална и вјерска осјећања”, поручио је Петковић.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно поднио оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

Лидери свих парламентарних странака са сједиштем у Републици Српској одбацили су у понедјељак, 26. јула, на састанку у Бањалуци свако наметање на нивоу БиХ.

Посланици из Републике Српске су због наметнутих одредаба почели бојкот рада институција БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик званично је покренуо и први потписао петицију којом се не прихвата наметање закона о забрани негирања геноцида. Том петицијом се изражава и недвосмислен став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид.

Петицију је до сада потписало око 80.000 грађана Републике Српске.

Народна скупштине Републике Српске данас би требала да разматра измјене Кривичног законика Републике Српске и доношење закона о непријмјењивању одлуке високог представника.

 

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести