НОВОСТИ

Подршка одлукама српских политичких странака у Српској

27/07/2021

Коалиција политичких партија и удружења грађана “НАДА” у Србији подржала је данас одлуке српских политичких странака Републике Српске којим су исказале одлучно одбацивање акта високог представника Валентина Инцка и започеле борбу за очување пуног капацитета унутрашњег суверенитета Републике Српске.

 

Подршка одлукама српских политичких странака у Српској

Подршка одлукама српских политичких странака у Српској

 

 

Ова коализција коју чине Демократска странка Србије, Покрет обнове Краљевине Србије и 19 удружења грађана, позвала је све политичке странке у Србији да потпишу заједничку декларацију подршке Републици Српској и тако се укључе у борбу за заштиту српског народа од оних који га изнова називају геноцидним и покушавају да нађу алиби за укидање српског ентитета у БиХ.

“У Сребреници није почињен злочин геноцида и недопустиво је да се српском народу натура кривица за нешто што се није догодило”, истичу из Коалиције.

Они указују да креатори западне политике одлуком Инцка иду и корак даље – кажњавајући затвором право да се оспорава пропагандна лаж о геноциду.

Предсједник ДСС-а Милош Јовановић истакао је да је скандалозни акт који је наметнуо одлазећи високи представник Валентин Инцко саставни дио синхронизованог и појачаног притиска дијела западних сила на Републику Српску и Србију.

Он је оцијенио да је циљ овог притиска да се прихвати унитаризација БиХ и призна сецесија Косова и увјерења да се то може постићи дестабилизацилом БиХ и Србије.

Предсједник Покрета обнове Краљевине Србије Жика Гојковић рекао је да пријетња затвором за јавно изговорену чињеницу, да злочина у Сребреници јесте било, али не и геноцида, подсјећа на вријеме Аустроугарске анексије Босне, када су Срби масовно затварани због јавно изреченог мишљења.

Он је навео да тај акт подсјећа и на злогласни закон о вербалном деликту, односно члан 133. Казненог закона СФРЈ, према којем се било какав говор који се косио са ставовима комунистичког режима кажњавао затвором од једне до десет година.

“Данас су нам јединство и саборност потребнији више него икада и зато позивамо странке у Србији да упркос свим политичким разликама, пруже подршку Републици Српској”, рекао је Гојковић.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно поднио оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца.

На јучерашњем састанку лидера свих парламентарних странака са сједиштем у Српској договорено је да сједница парламента Српске буде одржана у петак, 30. јула, и да тада донесу два законска рјешења. Одлучено је и да српски представници од данас неће учествовати у раду на нивоу институција БиХ.

Извор: Срна

Остале Вијести