НОВОСТИ

Симић: Додик се бави важним стварима за Српску

01/10/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик бави се озбиљнијим стварима важним за Републику Српску и не гаји никакву мржњу ни према коме, а најмање према градоначелнику Бањалуке Драшку Станивуковићу, поручи о је савјетник српског члана Предсједништва Перо Симић.

 

Перо Симић

 

Симић је, поводом текста “Мржња Станивуковића и Додика може се резати ножем”, који је објављен у листу “Данас” и који се у једном дијелу бави случајем кисеоника у здравственим установама у Српској, истакао да афера “Кисеоник” не постоји и да ју је у јавност пласирао “средњошколац Станивуковић коју обавља функцију градоначелника Бањалуке”.

Он је навео да су то аргументовано потврдили и јуче пред новинарима документовали премијер Републике Српске Радован Вишковић и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

– Тако се потврдило да је у ствари ријеч о спиновању и пребацивању на политички ниво од стране градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића, познатог као `фигура интриганта` и `себељубац` и његовог комуникацијско-експертског тима, кога предводи нешто школованији Београђанин Ђорђе Беламарић, чиме су покушали да направе хаос у Републици Српској – навео је Симић.

Он је указао да се Станивуковићев тим све вријеме труди да се стави у исту раван са Додиком и тако у јавност пласира тезу о неком наводном ривалству, што је, како је навео, смијешно и немогуће с обзиром на то да је садашњи градоначелник Бањалуке, “упркос моћним менторима, ван граница Републике Српске и даље више карикатурална него озбиљна појава на политичкој сцени у Републици Српској, тачније речено – политичар у покушају”.

– Парафризирао бих Густава Малера да је “традиција чувања пламена, а не обожавање пепела”. Свима је јасно да је Додик чувар пламена Републике Српске, а пепео и обожавање, претпостављате ко би се за то опредијелио – истакао је Симић.

Нагласио је да су покушаји стављања Станивуковића у исту раван са Додиком на политичком плану увреда за већину грађана Републике Српске, јер у Српској “има много паметнијих и образованијих људи од актуелног градоначелника Бањалуке”.

– За Додика ће се, када дође вријеме, наћи достојна замјена, а то сигурно није млади тајкун, приучени средњошколац и политичар у покушају Драшко Станивуковић – рекао је Симић.

Он је поручио да политика и очување Републике Српске нису комедиографска позоришна представа препуна спинова, већ напорни посао који захтијева политичку озбиљност, политичко мајсторство и посвећеност.

– У Републици Српској већина памти Томаса Мана: “Признајем да отворено мрзим просјечност, која ништа не зна о мајсторству и отуда води лак и глуп живот”. Из овога би млади Станивуковић могао извући поуку ако жели да се бави политиком – поручио је Симић.

У дијелу текста који је објавио “Данас” политички аналитичар Тања Топић је изјавила да се “мржња Додика и Станивуковића може резати ножем”, те да је Станивуковић први који је срушио мит о “непобједивости СНСД-а у Бањалуци, и то му никад неће бити опроштено”.

Остале Вијести