НОВОСТИ

Српска се неће повући ни педаљ у политичкој борби

01/08/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да се Република Српска неће повући ни педаљ у политичкој борби у вези са наметањем одлуке Валентина Инцка и да га радује појачана свијест и одговорност свих политичких фактора у Српској.

 

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик

 

“Јединствено смо наступили што је функционално и корисно за све грађане. Ово није ничија појединачна политичка борба. Ово је борба свих нас. Ако нас овдје сломе и патосирају, Република Српска нема будућности”, сматра Додик.

Он истиче да актуелна ситуација у БиХ може трајати данима, мјесецима, годинама, те да излаз из кризе види у томе да се наметнута Инцкова одлука одмах стави ван снаге.

“Уколико суспендују Инцкову одлуку можемо разговарати. Ако наставе нападе на Републику Српску слиједе нове одлуке и закони. И нека знају да ћемо спроводити усвојене одлуке /у Народној скупштини/. Одбијамо поступање судова и тужилаштва БиХ по наметнутим законима”, рекао је Додик у интервјуу за “Вечерње новости”.

Додик је рекао да представници Републике Српске неће одлучивати у заједничким институцијама БиХ све док се ово питање не повуче, а када се повуче онда ће се одлучивати шта даље.

“Могуће је само да се пракса наметнутих закона и одлука поништи и да уђемо у дијалог о томе. Ми не бјежимо од дијалога, али то подразумјева јасно да се каже гдје је мјера и да се људима омогући слобода говора, става и политичког односа према неком питању”, рекао је Додик и додао да је сада на онима који су смислили проблем да га ријеше.

Он је навео да ће Српска заштити сваког грађанина од наметнутих рјешења Инцка.

“Оформићемо адвокатске тимове и никога нећемо оставити на вјетрометини. Полиција Републике Српске имаће обавезу, чим закони које смо усвојили ступе на снагу да по њима поступа и штити храђане”, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ каже да нема страх од хапшења због изречених ставова о Сребреници, те да је зато од почетка тражио да га чува полиција Републике Српске, а не да га штите они који би га хапсили.

Додик је рекао да ће ићи у Сарајево у Предсједништво, јер има ситуација када хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић може да закаже сједницу када он није присутан и да изгласава неке одлуке, осим војних.

“Некада ће бити потребно моје физичко присуство на сједници да би потегао питање националног интереса и ствари пребацио на Народну скупштину Републике Срепске”, рекао је Додик.

Он је истакао да ће његово дјеловање у Предсједништву БиХ бити такво да ће на сваком питању, односно одлуци Предсједништва, које се стави пред њега, потегнути питање виталног и националног интереса, те да ће од записника па до свих других одлука гласати против у првом кругу, а у другом потегнути питање виталног националног интереса.

“И то све иде у Народну скупштину Републике Српске која је мјесто коначне одлуке. Народна скупштина је мјесто одлуке, а не Предсједништво БиХ и тога нека буду свјесни у Сарајеву”, поручио је Додик.

Он је навео да је било позива из страних амбасада када је рекао да одбацује Инцков закон.

“Звали су да питају о чему се ради, а имају покварено предубјеђење да смо ми Срби нешто криви. Већина тих странаца је таква. Било је и оних који су рекли `Немојте отићи предалеко нећемо се моћи вратити`. Странци мисле да је ово прича са мало галаме. У погрешном су убјеђењу да је ово нешто са роком трајања од неколико дана”, рекао је Додик.

Он је навео да је предсједник Србије Александар Вучић апсолутну у праву у оцјени да је атмосфера и посљедња дешавања у БиХ најтежа од завршетка рата, те да је постигнуто политичко јединство у Српској потврда његовог става.

Српски члан Предсједништва БиХ је истакао је да се Кристијан Шмит лажно представља као високи представник, јер он то није.

“Оно што Шмит овдје промовише као своју агенду апсолутно није у надлежности високог представника, што говори о томе да само треба имати појачану сумњу и неприхватање таквог лика. Видим да се Кристијан Шмит расипа неким оптимизимом и покушава да наметне агенду коју само он има о себи. Оно што Шмит најављује то није била улога високог представника у БиХ ни у прошлости”, рекао је Додик.

Додик је упитао какве везе има високи представника са питањем Изборног закона или да се бави питањима начина одлучивањима или уставним позицијама.

“То су глупости, чак ни Педи Ешдаун није улази у то, па сад долази Шмит да нам након толико времена улази у то. Шмит нема никакве везе са европским путем БиХ. Европски пут је увијек био власништво домаћих политичких снага. Они игноришу озбиљне напретке овдје који су урађени и стално све држе проблематичним, јер ако каже да је стање добро онда је бесмислено да постоји”, нагласио је Додик.

На питање може ли Шмит у свијетлу посљедњих догађаја да забрани рад и смјени политичаре из Републике Српске јер не прихватају наметнуте законе, Додик је рекао “хајде да видимо како ће забранити рад политичарима”.

“Нису ни њихове пушке све пуне. Испуцали су се странци овдје и превише”, рекао је Додик.

Извор: АТВ

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести