НОВОСТИ

УКЦ Српске прати свјетске трендове из области кардиологије

24/10/2022

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић изјавио је да ова здравствена установа прати свјетске трендове из области кардиологије, те да Пејсмејкер центар и Клиника за кардиологију имају максималну подршку УКЦ-а.

 

Обиљежавање 30 година од прве уградње трајног пејсмејкера у УКЦ-у и Српској.

 

Ђајић је, поводом обиљежавања 30 година од прве уградње трајног пејсмејкера у УКЦ-у и у Републици Српској, поручио да је Пејсмејкер центар данас опремљен најсавременијом опремом, те да у њему ради искусно и стручно медицинско особље.

– Наше опредјељење је набављање нових апарата и усавршавање медицинског особља – рекао је Ђајић новинарима у Бањалуци.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић честитао је јубилеј запосленима на Клиници за кардиологију и Одјељењу за електрофизиологију срца и поремећаје срчаног ритма, уз поруку да је потребно наставити са усавршавањем и растом здравственог система у будућности.

– Пејсмејкер центар је почео малим корацима, а сада имамо интервентну салу за електрофизиологију срца, уграђујемо најсавременију опрему и континуирано радимо на развоју кадра – истакао је Шеранић.

Шеф Одјељења за електрофизиологију срца и поремећаје срчаног ритма Драган Унчанин навео је да је у протеклих 30 година успјешно уграђено више од 5.500 пејсмејкер апарата.

– Наш Центар је одувијек пратио модне трендове и уводили смо и нове технологије на задовољство наших пацијената – рекао је Унчанин.

Начелник Клинике за кардиологију Тамара Ковачевић Прерадовић рекла је да су у протеклим годинама направљени драматични искораци у свим областима кардиологије.

Према њеним ријечима, цијели тим запослених на УКЦ-у стоји иза таквих резултата, који се истичу и на пољу научног доприноса.

– Ми смо не само референтна установа за Републику Српску, него и наставна база Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци и имамо капацитет да понудимо и наставу и науку и струку што показује долазак страних студената на наш факултет – појаснила је Прерадовићева.

Она је додала да се нада да ће у наредном периоду бити настављено са истим залагањем и интензитетом рада.

Пејсинг у Бањалуци има традицију од 1976. године, а званично отварање Пејсмејкер центра у овој установи било је 1998. године.

У Пејсмејкер центру угради се око 350 пејсмејкера годишње и он представља један од најреспектабилнијих центара у региону када је ријеч о модерној кардиологији.

Од 2018. године Одјељење за електрофизиологију срца и поремећаје срчаног ритма располаже и савременом салом за интервентну електрофизиологију срца.

Имплантирају се најсавременији типови пејсмејкера, кардио-вертер дефибрилатора /ИЦД/, ресинхронизациони пејсмејкери /ЦРТ-П, ЦРТ-Д/, луп рикодер системи /лооп рецордер сyстем/, те специјална врста пејсмејкера /Хис-Бундле/.

Остале Вијести