НОВОСТИ

Цвијановић: Опозиција зна да би изгубила и на поновљеним изборима, али се свете грађанима Српске

20/10/2022

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је у интервјуу Срни да опозиција зна да би изгубила и на неким неоправдано поновљеним изборима, за чије одржавање не постоје услови, али желе да се свете грађанима, јер их нису изабрали, тако што би се одгодила имплементација изборних резултата.

 

 

“То би имало за посљедицу и да се касни са усвајањем буџета за наредну годину у којем би била препозната сва повећања – од пензија, плата и социјалних давања из ове године и она планирана за наредну годину јер би се прешло на режим привременог финасирања”, указала је предсједник Српске.

На питање шта је циљ таквог понашања опозиције у Републици Српској и страних фактора, Цвијановићева је одговорила да опозиција зна да није “покрадена” на изборима, али њима и страном фактору треба неред и хаос, те да “покушавају бацити мрљу на комплетан изборни процес у Републици Српској да би испало како је кобајаги све у реду у ФБиХ, а кобајаги ништа не ваља у Српској”.

“Познато је да у свим досадашњим изборним процесима Република Српска показује капацитет да прва формира власт и одржи континуитет рада институција, што је ‘трн у оку’ појединим станцима. С друге стране, у ФБиХ ни резултати избора из 2018. никад нису имплементирани, а и раније се каснило, као што је случај и са формирањем Савјета министра гдје се то дешава са озбиљним кашњењем у односу на Републику Српску”, нагласила је Цвијановићева.

Опозицији су пуна уста приче о наводним манипулацијама током изборног дана, рекла је Цвијановићева у интервјуу Срни, а кад се мало боље погледа онда се види шта су они радили.

“Знајући како се током незаконитог контролног пребројавања уписивала нула умјесто 157 гласова које је освојио Милорад Додик на једном бирачком мјесту, имамо разлог за сумњу да се организовано манипулише током тог процеса. Као један од многобројних примјера може послужити и онај гдје је предсједник Мјесног одбора Мотике и члан Градског одбора СДС Бањалука био пријављен као члан Бирачког одбора у име СДА. Иначе, опозиција настоји спријечити да се изврши контрола гласова у општинама попут Модриче, Брода, Лопара, зато ЦИК и манипулише и настоји да отезањем процеса ионако незаконитог пребројавања купи додатно вријеме”, указала је Цвијановићева, која је била кандидат СНСД-а за српског члана Предсједништва БиХ и, према прелиминарним непотврђеним резултатима избора, има убједљиву предност, више од 102.000 гласова, од кандидата опозиције Мирка Шаровића.

На констатацију Срне да је након Општих избора у БиХ ЦИК само у функцији изазивања хаоса, Цвијановићева је рекла да у прилог томе говори и незаконита наредба о преурањеном пребројавању, која је сасвим супротна тврдњи чланова те комисије коју су дали само два-три дана раније кад су рекли да захтјев опозиције није у складу са законом, а након тога, ипак, доносе незакониту наредбу.

“Током незаконитог и преурањеног пребројавања лагали су да недостају материјали са 61 бирачког мјеста у Добоју, онда су сами давали противрјечне изјаве да је то можда 20 врећа, да би се испоставило да је све најобичнија лаж, али и јасан показатељ да је овај ЦИК апсолутно неспособан и недорастао задатку, осим тога што је и недопустиво и коначно незаконито везан за политичке партије ПДП и СДС”, навела је Цвијановићева.

Она је додала да након избројаних отприлике једне трећине гласова пристиглих поштом из иностранства они заустављају овај процес и почињу незаконито контролно поновљено пребројавање гласова са редовних бирачких мјеста.

“Кад су видјели да то пребројавање не мијења изборни резултат јер потврђује да је кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске Милорад Додик убједљиви побједник избора, а његов противкандидат Јелена Тривић убједљиви губитник, онда заустављају, па потом успоравају скоро до минимума незаконито контролно пребројавање, а враћају се редовном бројању пристиглих гласова путем поште. Потом су рекли да је циљ да се у оквиру законског рока прогласе прелиминарни резултати, то је 22. октобар, а онда кроз разна успоравања и махинације током пребројавања настоје да пролонгирају тај рок”, истакла је Цвијановићева, додавши да то све указује каква је улога ЦИК-а у овом изборном процесу.

Цвијановићева је оцијенила да је ЦИК неспособан, некредибилан и дубоко заглибљен у незаконитост.

“Они раде под политичким притиском опозиције и у дослуху са њима, а по инструкцији страног фактора који жели да прекрајањем изборне воље грађана дођу до кандидата који неће инсистирати на очувању надлежности Републике Српске, неће проблематизовати нелегитимно постављење Кристијана Шмита, а и који ће одустати од сарадње са Русијом, Србијом и Српском православном црквом”, нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да у случају да се настави ово манипулисање изборним процесом од ЦИК-а, а у дослуху са опозицијом и страним фактором, посљедично неће доћи ни до имплементације изборних резултата на нивоу заједничких институција БиХ, односно до конституисања власти, додавши да је неопходно изборно законодавство вратити у уставне оквире.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести