НОВОСТИ

Централно обиљежавање Светих новомученика јасеновачких

13/09/2021

Централна прослава Светих новомученика јасеновачких биће одржана данас у манастиру у Јасеновцу, гдје ће Свету архијерејску литургију служити Његова светост патријарх српски Порфирије.

 

 

Јасеновац

Након Свете архијерејске , у комплексу манастира биће положен камен темељац за гумно, које је копија истог оног које се налази испред Цетињског манастира, као спомен на литургијску и духовну везу са Црном Гором.

Потом ће у порти бити освештан споменик руско-српском пријатељству који је симболика страдања два народа у Другом свјетском рату и потврда њихове братске везе.

Код хумке у Спомен-подручју Јасеновац биће обављен обред ломљења славског колача и освештања жита у спомен свих новомученика јасеновачких.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик потврдио је да ће данас у Јасеновцу присуствовати обиљежавању дан јасеновачких новомученика, истичући да је Јасеновац мјесто највећег страдања српског народа, којем су покушали да умање значај, а данас се рехабилитује духовни живот.

Парох пакрачки, протојереј-ставрофор Ђорђе Теодоровић позвао је раније све који су у могућности да дођу у Јасеновац, да се придруже молитвеној прослави у овом мјесту великог страдања српског народа, али и великом мјесту васкрсења.

Сутра у Српској православној гимназији “Катарина Кантакузина Бранковић” у Загребу биће одржан научни скуп посвећен новомученицима јасеновачким и страдању српског народа, на којем ће више стручњака из области Холокауста и историје Другог свјетског рата имати излагања.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља једно од највећих стратишта у Другом свјетском рату, а од 1941. до 1945. године ту је убијено стотине хиљада цивила, највише Срба, Јевреја и Рома, укључујући и десетине хиљада дјеце у логору Јастребарско.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести