НОВОСТИ

Амиџић: Суђење Додику може да угрози елементарна права Срба

06/02/2024

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић оцијенио је да процес који се води против предсједника Републике Српске Милорада Додика у Суду БиХ може довести Србе у ситуацију да се боре за елементарна права, као што их траже српски повратници у Федерацију БиХ (ФБиХ).

 

 

Амиџић је нагласио да тај судски процес нема везе са Додиком, те да се не може вјеровати у објективност судије Сене Узуновић, која је била ангажована у такозваној Армији БиХ и СДА.

“Ово има везе с тим да моја дјеца могу да уче српску историју, српски језик или када је у питању вјеронаука. Ми послије овог процеса не смијемо да доживимо судбину да се боримо за елементарна права као што се боре наши повратници у ФБиХ. Ако од судије која је била у такозваној Армији БиХ очекујемо објективност, то је сулудо”, рекао је Амиџић.

Он је навео да су, колико је упознат, Узуновићева и њен покојни супруг били високи званичници СДА, као и да је видио документе да је она била унутар војних структура такозване Армије БиХ.

Према његовим ријечима, сасвим је логично да она носи одређена размишљања, приступе, опредјељења и то по природи ствари мора да створи одређен ниво острашћености.

“Не видим да неко такав може да буде непристрасан. То је нажалост само потврда тога да је ријеч о политички монтираном процесу”, указао је Амиџић.

Он је истакао да је тужно и да постоји одређен број људи унутар Републике Српске који никако не може да разумије да је то процес који нема никакве везе са Додиком.

“Уколико се овај процес не заврши у корист српског народа, ми ћемо себе довести у ситуацију, када је у питању Република Српска, да тражимо елементарна права, као што их траже наши повратници у ФБиХ”, рекао је Амиџић.

У Суду БиХ јуче је одржано рочиште против предсједника Републике Српске Милорада Додика на којем је Тужилаштво БиХ представило оптужницу, а одбрана изнијела концепт одбране констатујући да се оптужницом руши суверенитет БиХ и затражила изузеће судије Сене Узуновић, која се у судници појавила умјесто Мирсада Стрике.

Бивши директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је Срни да је Узуновићева током рата била припадник такозване Армије БиХ, и то помоћник командира, те да је након тога обављала правосудну функцију у суду у Коњицу, што ствара оправдану сумњу да не може бити непристрасна.

Остале Вијести