НОВОСТИ

Бањац: Блинкен није упознат ни са америчким законима, Српска се бори за слободу и демократију

30/03/2023

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац изјавио је данас да је јасан однос представника такозване међународне заједнице и земаља НАТО чланица према Републици Српској и да он прелази у неприхватљиво мијешање у унутрашње ствари једне земље.

 

 

Бањац је оцијенио да је јасна намјера америчког званичника секретара САД Ентонија Блинкена, који је на Твитеру написао да “напади предсједника Републике Српске Милорада Додика на основна права и слободе у Републици Српској показују да је на ауторитарном путу предсједника Русије Владимира Путина”.

– Они су одавно прешли на каубојско понашање. Блинкен би да буде државни секретар Републике Српске, он би да уређује односе у БиХ, да се ми ништа не питамо и да уведу савремени начин робовласништва. Ми се против тога боримо. Боримо се за слободу одлучивања и демократије – рекао је Бањац за Срну.

Говорећи о најављеним измјенама и допуна Кривичног законика Српске, те нацрту закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација, Бањац је истакао да се наведеним рјешењима не ограничава слобода говора већ се штите сви грађани Републике Српске и подсјетио да такви закони постоје и у САД и већини земаља ЕУ.

– Не знам због чега се Блинкен противи законима којим се регулише рад невладиних организација и томе да криминализујемо клевету, јер је то и у Америци кривично дјело. Ми хоћемо да препишемо закон о невладиним организацијама САД. Очигледно Блинкен није упознат са својим властитим законом јер управо та слобода говора и рада невладиних организација је ограничена у САД, на начин да је забрањено лагање, вријеђање и увреде – нагласио је Бањац.

Он је навео да упоређивање Додика и Путина за њега није спорно због тога што се Путин, како је навео, бори за православље, традицију и обичаје, али је и против свих девијација које долазе са запада.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен навео је на Твитеру да “напади предсједника Републике Српске Милорада Додика на основна права и слободе у Републици Српској показују да је на ауторитарном путу предсједника Русије Владимира Путина”, те да “Стејт департмент, којег заступа амбасадор Мајкл Марфи, наставља да се залаже за демократску и просперитетну будућност коју сви грађани БиХ заслужују”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести