НОВОСТИ

Чубриловић: БиХ тешко иде напријед због несигурности појединих из ФБиХ

14/02/2024

Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић оцијенио је да је недавни састанак коалиционих партнера на нивоу БиХ у Сарајеву обиловао неповјерењем и несигурношћу појединих представника из Федерације БиХ, због чега БиХ тешко иде напријед и када је ријеч о европском путу.

– Као да је код њих присутан страх шта ће неко рећи на неку њихову одлуку. Они као да су стално у некој изборној кампањи, па не могу да буду одлучни приликом доношења својих одлука – рекао је Срни Чубриловић.

 

Он је навео да представници Републике Српске због те неодлучности људи из ФБиХ немају адекватне саговорнике који би испоштовали оно што је договорено око доношења одређених закона на европском путу БиХ и слично на претходним састанцима, укључујући онај у Сарајеву, да се може ићи даље.

 

– Међутим, због неповјерења и страха тешко идемо напријед. Дакле, на том плану треба много више међусобног повјерења и толеранције учесника у разговорима – рекао је Чубриловић.

 

Након што је одржан састанак лидера странака партнера у власти на нивоу БиХ у прошли четвртак, 8. фебруара, у Сарајеву, Човић је изјавио да би крајем ове седмице могао бити одржан нови састанак у Мостару уколико би била усаглашена три закона – о Суду БиХ, о сукобу интереса и изборни закон.

 

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је јуче у Бањалуци да је Република Српска хтјела да буде начињен помак због европског пута БиХ, а да су главни кривци за неуспјех на овом путу партије из ФБиХ окупљене око “тројке”.

 

Он је навео да састанак у Мостару није потврђен, него је само понуђено да буде одржан, те поручио да сједиште апелационог одјељења Суда БиХ неће бити у Сарајеву и да, ако не буде уважен став из Српске – договора нема.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести