НОВОСТИ

Цвијановић: Девети јануар је дан побједе, симбол и празник слободе

09/01/2024

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је да је 9. јануар за Републику Српску дан побједе, симбол и празник слободе.

 

 

Цвијановић је нагласила да се Република Српска 9. јануара не може и никада неће одрећи.

– Зато га поносно прослављамо и ове, као и претходних година, а тако ће бити и убудуће! Не из ината према било коме, већ из љубави према Републици Српској – рекла је Цвијановић.

Она је изразила захвалност свима који су у протеклом периоду дали допринос у развоју Републике Српске, било да је ријеч о онима који су учествовали у Одбрамбено-отаџбинском рату или онима који су прошли кроз различите политичке процесе и доносили тешке одлуке.

– Истрајали смо све ово вријеме, истрајаћемо и у будућности  рекла је Цвијановић.

Поручила је да ће Српска и у будућности бити стабилна и истрајна.

– Кроз Дан Републике желимо да пожелимо свим нашим грађанима мирну и стабилну Републику Српску, уз наше обећање да ћемо радити да тако буде и у будућности – поручила је Цвијановић.

Република Српска прославља Дан Републике и 32 године постојања.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

Остале Вијести