НОВОСТИ

Цвијановић: Непрофесионализам у Суду БиХ; Сумња да је претходни судија био под притиском

05/02/2024

Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић рекла је да сумња да је на претходног судију у поступку против предсједника Републике Српске Милорада Додика – Мирсада Стрику, вршен притисак да уради нешто што као правник није могао или није хтио, због чега је одлучио да оде, те указала да нови судија Сена Узуновић има политичку позадину.

 

 

Постоји сумња да је нови судија пристао да ради према налозима. Ово је нечувено. Шокирана сам и напустила сам ово суђење – истакла је Цвијановић.

Навела је да постоји много нелогичности.

– Овдје је много нелогичности, прво одбијен је захтјев за изузеће претходног судије, онда тај исти судија тражи да буде разријешен. Прије три мјесеца, када је почела сва ова лакрдија /судија Стрика/ је знао када ће у пензију. Сумњам да је био под притиском, да није хтио да ради оно што смо видјели да се данас ради – рекла је Цвијановић испред Суда БиХ.

Према њеним ријечима, нечувено је да нови судија каже да нема објашњење зашто није промијењена оптужница ако је предмет против Додика и вршиоца дужности “Службеног гласника” Републике Српске Милоша Лукића раздвојен, те да судија каже Тужилаштву да чита само дијелове оптужнице који се односе на Додика.

– Да ли је реално да у правосудној институцији може да буде толико волунтаризма, толико непрофесионалности да се каже да се чита само један дио који Тужилаштво хоће? – упитала је Цвијановић.

Она је упитала и како се дошло у ситуацију да Додик дође у судницу, те истакла да је “смијурија” када неко прочита да је неко оптужен зато што није поштовао одлуке Кристијана Шмита, који нема право да намеће законе, нити је легално изабран.

– Он /Шмит/ није никакав законодавац, није препознат у Уставу као неко ко има право да то ради. Он не може мијењати Устав – нагласила је српски члан Предсједништва.

Цвијановић је рекла да је згрожена да постоје судије у Суду БиХ које имају политичку позадину и који су службовали у политичким владама, што је случај са новим судијом у поступку против Додика.

Она је навела да је згрожена да постоје судије у Суду БиХ које имају политичку позадину и који су службовали у политичким владама, што је случај са новим судијом у поступку против Додика.

– Немојте да се правимо блесави и да не знамо да су премијери политичке позиције, да су министри политичке позиције и да бирају своје помоћнике који су политичке позиције – навела је Цвијановић.

Према њеним ријечима, нечувено је да судија каже да јој је “само пребачен предмет”.

– Имала је госпођа, ваљда, најмање предмета, па су одлучили. Да ли је то нормално? – упитала је Цвијановић.

Изразила је сумњу у читав процес против Додика, наводећи да он нема везе ни са правом нити правдом.

Високи званичници Републике Српске, који су данас били у Суду БиХ ради подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику, напустили су судницу незадовољни процесом, уз оцјену да је нечувен, нелогичан и против свих правила.

Судницу су напустили, између осталих, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министри у Влади, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, посланик СНСД-а у Представничком дому Милорад Којић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести