НОВОСТИ

Дејтонски мировни споразум – крај једне епохе

21/11/2023

Дејтонски мировни споразум не само да је зауставио рат у БиХ, већ је и у регионалном смислу означио крај једне епохе која се односи на распад бивше Југославије, каже Милош Шолаја, професор на Факултету политичких наука.

 

 

“Дејтонски мировни споразум је онај гранични догађај који би требао да раздвоји мир и рат у региону. Он има шири политички али и шири  симболички значај, управо због тога што је регион кренуо у правцу смиривања а други појединачни сукоби нису пореметили заиста карактер тог споразума“, рекао је професор Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци Милош Шолаја.

Република Српска је највећи успјех српског народа са лијеве стране Дрине, сматра Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске. Слога и јединство из одбрамбено-отаџбиснког рата требају нам послужити као примјер за очување Републике Српске у миру, каже Остојић.

“Период послије рата показао је да је само српском народу и политичком руководству Републике Српске од 1996. до данашњег дана стало да се тај Дејтонски мировни споразум очува, онај изворни споразум. Ја могу само да кажем да БиХ и оваква какава јесте, а сви знате каква је, може једино да остане на принципима изворног Дејтоснког спроазума“, каже предсједник БОРС-а Радан Остојић.

Мир је највећа тековина Дејтоснког споразума, и требало је да живимо једни са другима и једни поред других и да се не угрожавамо, поручује предсједник Народне скупштине Републике Српске. Три конститутивна народа би се помирила и договорила, али у све су се умјешали странци, каже Стевандић.

“Будућнсот БиХ је везана за ту могућност да једни друге не угрожавамо, да једни другима не укидамо споменике, не отимамо имовину, да једни другима не укидамо датуме рођења, као што је то 9. јануар и ми ћемо сигурно бити истрајни јер ми то другим народиам не радимо и недозвољавамо да раде нама. У току је једна од кључних битака гдје трпимо притиске правосудне, безбједоносне, финансијске“, каже предсједник Народне Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Дејтоснки мировни споразум дао нам је  Републику Српску. Упркос свим препрекама и тешкоћама, сви имамо обавезу да је чувамо и сачувамо, чуло се данас са многих адреса.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести