НОВОСТИ

Додик: Бећировићева изјава о Свесрпском сабору представља само његов лични став

10/06/2024

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић никако да се помири са чињеницом да он може да говори само у име Бошњака и да свака његова изјава, попут ове о Свесрпском сабору, представља само његов лични став за домаћу употребу, на неких 20 одсто територије.

Милорад Додик

На питање Срне да прокоментарише изјаву Бећировића да Декларација, која је усвојена на Свесрпском сабору 8. јуна у Београду, “угрожава међународно право” и, како каже, оживљава пројекат велике Србије, Додик је одговорио да Денис Бећировић као Бошњак муслиман нема никакве везе са Свесрпским сабором, нити Сабор има везе са народом који он представља у Предсједништву БиХ.

 

– За међународни политички саобраћај, за обраћање предсједнику Србије Александру Вучићу, он би требало најприје да прибави став Предсједништва БиХ, па онда да говори у име БиХ – констатовао је Додик.

 

Осврнувши се на Бећировићеву изјаву да “ниједном предсједнику не би пало на памет да организује ‘свефранцуски сабор'” и да, како каже, Вучић ради у корист Русије, предсједник Српске је указао да је плашење свијета Русијом и Русима постала мантра муслиманских политичара, који мисле да таквом реториком купе коју симпатију Запада.

 

– Приче о великосрпским пројектима дио су реторике 90-их година прошлог вијека и на тој шупљој причи муслимани су и током грађанског рата у БиХ себе представљали као жртве тог пројекта – указао је Додик.

 

Он је нагласио да из Бећировићеве реакције види потребу да се под контролу стави све – Република Српска, Срби, односи Срба и Срба.

 

– Неће моћи. Може да се башкари на оних 20-так одсто и ту му се нећемо мијешати. Поручујем му да нам се више не мијеша у кућу, нити да нам пребројава укућане и рођаке. Да нам се не мијеша у славља и окупљања – поручио је Додик.

 

Што се тиче Дејтонског споразума, истакао је предсједник Српске, постало је смарајуће бранити га од оних којима су пуна уста Устава, а крше га на дневном нивоу.

 

Подсјетимо, предсједавајући Предсједништва Денис Бећировић поводом одржаног Свесрпског сабора каже да декларација која је усвојена на сабору “угрожава међународно право и реинкарнира пројекат велике Србије”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести