НОВОСТИ

Додик: Брадина спаљена, опустошена, натопљена српском крвљу – циљ крвника потпуно истребљење Срба

24/05/2024

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је брутални злочин над српским живљем у Брадини код Коњица био класични примјер унапријед осмишљене и плански организоване муслиманске агресије на тамошње становништво само са једним циљем – истребљење Срба са ових простора за сва времена.

Милорад Додик

Поводом 32 године од страдања српског становништва у селу Брадина код Коњица, Додик је рекао за Срну да страдање у Брадини није једини примјер који потврђује карактер грађанског рата у БиХ, ко га је прижељкивао, ко га је започео жртвујући мир зарад стварања унитарне, муслиманске БиХ.

 

– Злочинци окупљени око тадашњих муслиманских вођа, креатора и иницијатора рата у БиХ, извршили су агресију на вјековна српска огњишта и имања у Брадини, поубијали и похапсили све што није било муслиманско. Њих 3.000 наоружаних припадника паравојних муслиманских и хрватских формација, дојучерашњих комшија, устријемило се на недужне мјештане у Брадини и за само два дана убили су су више десетина Срба, док је њих неколико стотина одведено у логоре Мусала и Челебићи – истакао је Додик.

 

Он је рекао да свега неколико десетина слабо наоружаних мушкараца није могло да пружи отпор и одбрани Брадину у овом бруталном нападу, па је село у потпуности спаљено и уништено, а Црква Вазнесења Господњег, саграђена 1938. године, запаљена и срушена.

 

– Становништво је убијано на најбруталније начине, на кућном прагу, и младо и старо. За само два дана, од 25. до 27. маја 1992. године, убијено је 48 цивила, док је у логорима Челебићи и Мусала било заточено 330 цивила који су на најсвирепији начин мучени, а њих 22 логораша је умрло у најстрашнијим мукама – истакао је Додик.

 

Он је нагласио да су Срби у вријеме комунизма наивно мислили да се не може више поновити зло из Другог свјетског рата, али нажалост потомци оних који су херцеговачке јаме пунили Србима, у протеклом грађанском рату само су наставили оно што су започели њихови преци.

 

– О бруталности злочина у Брадини и свирепости његових извршилаца говори и податак да су платили Роме који су ноге убијених Срба везали конопцима, а онда њихова тијела коњима вукли до ископане јаме у порти порушеног храма и ту их бацали. За три дана у ту јаму бачено је 26 тијела недужних Срба. Такође, постоје и свједочења која говоре о окрутном и нечовјечном понашању зликоваца према српским супругама, кћеркама, сестрама и мајкама које су биле подвргнуте вишеструким силовањима и бруталним иживљавањима – нагласио је Додик.

 

Он је навео да је Брадина данас натопљена крвљу чланова породица Глигоревић, Жужа, Живак, Куљанин, Вујичић… и бројних други.

 

– Сјећајући се њихове жртве и одајући почаст тим напаћеним душама показујемо да их нећемо заборавити, већ ћемо учити и генерације које долазе како да се односе према својим страдалим сународницима – истакао је предсједник Српске.

 

Додик је нагласио да ниједна српска жртва никада не смије бити заборављена, као ни крвници који су од Брадине, као и од многих српских села, направили опустошена мјеста зарасла у коров.

 

– Та истина треба и мора да буде пренесена будућим генерацијама да се зло више никада не понови. И не само да се не понови, већ да сутра има ко да свједочи о злочинима над нашим народом, и то управо онима који данас нама стављају етикету да смо “геноцидни”, а они су ти чији су преци били потомци припадника Ханџар дивизија и фашистичког покрета, као и заговорници рехабилитовања нациста – истакао је Додик.

 

И данас исти ти, нагласио је Додик, поново убијају наше претке који су дали животе за слободу, бранили своја огњишта и свој народ и у Првом и у Другом свјетском рату, и били жртве геноцида.

 

– Они не само нас, већ и наше жртве геноцида називају геноцидним!? Управо они чији су дједови убијали по Козари, Лијевчу, Романији, Старом Броду, Пребиловцима, Гаравицама, Јасеновцу… Ми данас свједочимо томе, а сутра ће наша покољења да свједоче о Брадини, Казанима, Сарајеву, Тузланској колони, Добровољачкој улици, пробоју коридора, злочину над 12 бањалучких беба…

 

Као народ пострадали смо за слободу, најчешће од дојучерашњих комшија којима смо слијепо вјеровали, увијек били на страни правде и истине, али смо опстали и опстаћемо упркос свим притисцима и уцјенама бјелосвјетских моћника који су поново ударили на српски народ и у Српској и у Србији – рекао је Додик.

 

Он је нагласио да Срби најбоље знају цијену слободе, јер су је најскупље платили и искусили бројне тероре и злостављања, и зато је највише и цијене.

 

– Никада нисмо били ничије слуге, па нећемо ни данас када им само поносно можемо рећи – што нас више нападате, ми смо све јачи – поручио је Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести