НОВОСТИ

Додик-Цвијановић: Бошњачки политичари резолуцијом јасно ставили до знања шта мисле о Србима и Српској

22/05/2024

Кршећи Устав и Дејтонски мировни споразум, бошњачки политичари су резолуцијом јасно ставили до знања шта мисле о Србима и Републици Српској. Поручили су ово за нашу телевизију предсједник Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, дан уочи гласања у Генералној скупштини.

 

 

– Урадићемо све да сачувамо мир али у БиХ нећемо остати – рекао је Додик.

Потенцијално изгласавање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација, означиће крај државне заједнице БиХ. Порука је ово предсједника Републике Српске Милорада Додика дан уочи гласања о резолуцији усмјереној против српског народа. Миран разлаз Српске и Федерације, Додик види као једино рјешење.

– Ми бирамо миран разлаз и то ћемо предложити сутра са сједнице Владе у Сребреници, предложићемо федералној страни. Синоним за ту Резолуцију је, може да буде – крај БиХ. БиХ ни по чему не заслужује да буде држава. Она то и није – каже предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Потез бошњачких политичара Додик описује као врхунац цинизма и лицемјерства и додаје да не постоји разлог да се такво нешто опрости и заборави. Додик поручује да постоје индивидуалне пресуде и одбацује сваку могућност наметања колективне одговорности. На свесрпском сабору ће затражити подршку Србије за даље кораке.

– БиХ нема шансе да опстане. Република Српска мора да крене својим путем. Ми ћемо сад на заједничком српском сабору тражити да одлука тог сабора у Београду буде да се подржи Република Српска да крене путем мирног разлаза у БиХ користећи своје дејтонско право – додао је Додик.

Предсједништво није заузело јединствен став о резолуцији и сва лобирања Лагумџије, Бећировића и Комшића представљају континуитет злоупотреба институција и Устава, јасна је српски члан Предсједништва. Цвијановићева поручује да иза Резолуције постоји скривена намјера. Колегама из Федерације поставља питање како даље?

– Мислим да неће бити могуће доносити било какве одлуке, јер је ово пракса која поништава све што је Устав дао да би се дошло до легитимне одлуке. Компликовано јесте, али мислим да је ово нека прекретница у којој ће се много тога распетљавати у наредном периоду – рекла је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Предсједник Српске поручио је да жали за сваком невином жртвом али да постоји очигледна манипулација са бројем страдалих у Сребреници, док се злочини над српским цивилима гурају под тепих.

– Како је могуће да према српским жртвама немате никаквог осјећаја. Шта ви хоћете да кажете нама? Нећете наравно, ми смо поштен историјски народ који живи овдје и који се није огрезао ни у каквим злочинима. Ми хоћемо и ми ћемо као одговорни људи сачуавати мир. Све што будемо радили радићемо на миран начин али ми у БиХ остати нећемо – истиче Додик

Према мишљењу Цвијановићеве, Уједињене нације су давно изгубиле кредибилитет што потврђује и начин на који је Резолуција стигла пред Генералну скупштину.

– Међутим, то није једини примјер. Све данас што се дешава везано за сукоб у Украјини, сукоб у Гази и све што се дешавало прије тога показује немоћ организације да адекватно одговори, зато што је она полигон и мјесто гдје се сукобљавају политички интереси, а не сукобљавају се политичке жеље да се ријеши оно што је политички или безбједносни проблем – додала је Цвијановић.

Предсједник Републике Српске писао је грчком премијеру Киријакосу Мицотакису са намјером да скрене пажњу на погубност изгласавања Резолуције о Сребреници и молбом да Грчка озбиљно размотри евентуалну намјеру да подржи Резолуцију.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести