НОВОСТИ

Додик: Доношење Устава је визионарски и храбар потез, потврда наше државности

28/02/2024

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је први Устав Републике Српске, који је донесен у миру, 28. фебруара 1992. године био визинарски и храбар потез тадашњих српских посланика и потврда наше државности, а резултат тога је данашња Република Српска, једна од највећих српских побједа у модерној историји.

 

Додик је нагласио да су Декларација о проглашењу Републике Српске, која је донесена 9. јануара, и Устав Републике Српске два најбитнија акта и уставноправна основа за настанак Републике Српске, за чије очување се касније борила српска војска.

 

– Многи храбри и честити људи, патриоте, ратовали су и дали своје животе за Републику Српску. Многе породице живјеле су у неимаштини и неизвјесности, њихова вјековна огњишта су порушена и попаљена, протјерани су из својих домова, колоне избјеглица, очајних и обесправљених људи уточиште су нашли у Републици Српској. То је била наша свакодневица и те слике нећемо и не можемо да заборавимо. Али, Република Српска је преживјела и постала међународно призната и сачувала је своју државност у заједници која се зове БиХ – рекао је Додик за Срну.

 

Поводом годишњице доношења првог Устава Српске, предсједник Републике је изјавио за Срну да је Устав Републике Српске наше Свето писмо, којег се требамо држати, јер је он доказ српске државности, постојања и опстанка.

 

– Доношење Устава тада Српске Републике БиХ, није била никаква исхитрена и непромишљена одлука, већ визионарска која ће остати уписана златним словима у српској историји, јер је значила почетак слободе српског народа у Републици Српској која нам је гарантовала сигурност и битисање на овим просторим – истакао је Додик.

 

Он је додао да данас, 32 године касније, траје друга врста борбе – политичка, у којој нико не смије и не може поклекнути и подлећи притисцима и уцјенама страних мешетара којима смета Република Српска.

 

– Наша је обавеза да сачувамо своју Републику Српску, свој идентитет, наше право да одлучујемо и да се питамо. Успјели смо се супроставити домаћој и страној хегемонији 1991. и 1992. године, нисмо дозволили да будемо грађани другог реда, нећемо то дозволити ни данас. Ми смо своји на своме, нисмо гости у БиХ, већ равноправни конститутивни народ. Зато сваки дан, а посебно важни историјски датуми у стварању Републике Српске треба да нас опомињу шта смо створили и шта имамо – своју Републику Српску, свој Устав, Дан Републике и своје институције које морамо да бранимо и нема тога који нам то може отети, укинути или ускратити – поручио је предсједник Републике Српске.

 

Скупштина српског народа БиХ донијела је Устав 28. фебруара 1992. године који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању и гарантовао је пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

 

Највиши правни акт Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба, те једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума одржаног 1. марта на којем нису учествовали Срби.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести