НОВОСТИ

Додик: Холокауст – најстрашнија мрља на лицу Европе

05/05/2024

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је саучешће поводом обиљежавања Дана сјећања на Холокауст.

 

 

– Поводом обиљежавања Дана сјећања на Холокауст Јом Хашоа, који је израелски дан комеморације за шест милиона Јевреја које су у Холокаусту убили нацистичка Њемачка и њени сарадници, као и за јеврејски отпор у том периоду, израелском предсједнику Исаку Херцу и израелском премијеру Бењамин Нетанијаху, изражавам искрено и најдубље саучешће, поштовање и саосјећање – написао је предсједник Српске на друштвеној мрежи Икс.

Додик је истакао да невине жртве Холокауста, али и хероји Израела, никада не смију бити заборављени.

– Када сам имао прилику да посјетим Планину сjећања и Меморијални центар мученика и хероја Холокауста, осјетио сам свету енергију која прожима свакога без обзира на поријекло. Јер бити у близини мјеста неизмјерне туге, вјечног вапаја, бола који сеже до небеса, захтијева снагу и посебан пијетет према милионима невиних људи, жена и дјеце. На површину исплива милион питања “зашто” и свако је без одговора. Посјетио сам и Аушвиц – поручио је Додик.

Додик наводи да је Холокауст најстрашнија мрља на лицу Европе, коју морамо заувијек памтити с поштовањем, али и осујетити сваки покушај поновног буђења злих сила, било гдје и према било коме.

– Само тако ће нам сјећање бити потпуно, а наша борба смислен и племенит циљ. Нажалост, видимо одразе својих патњи кроз патње вашег народа, у многим аспектима и на много нивоа. У физичким и емоционалним страдањима праћеним геноцидом над скоро два милиона Срба у 20. вијеку и скоро 30.000 у грађанском рату у БиХ од 1992. до 1995. године. Широм региона западног Балкана заједно смо страдали, у концентрационим логорима, у нашим домовима, на улицама градова у којима смо заједно живјели и радили – навео је Додик.

Предјседник Српске позвао је грађане да присуствују комеморацији која ће бити одржана 12. маја 2024. године у Доњој Градини.

– Тог дана Република Српска ће на комеморацији одати почаст душама заједничког страдања и погубљења 700.000 Срба, али и Јевреја и Рома у концентрационом логору Јасеновац – закључио је Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести