НОВОСТИ

Додик: Имамо гробове, имена страдалих, али ни 31 годину послије немамо пресуђених злочинаца

05/01/2024

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да српски народ у селу Кравице има гробове, јаме, спомен-обиљежја, имена страдалих, породице које их оплакају, али ни 31 годину након великог страдања нема имена убица, кољача и злочинаца који су починили масакр на Божић 1993. године.

 

 

Додик је нагласио да је немогуће да једино српске жртве немају починиоце и кривце, те да то само потврђује каква се политика води против Срба и Републике Српске и како се на подмукао начин фалсификује историја.

– Злочин у Кравицама је само у један у низу који говори о каквим монструмима је ријеч. То нису људи, то су нељуди којима ништа није свето. С јасном намјером су најтеже злочине чинили на највеће православне празнике, иживљавајући се над дјецом, старим људима, непокретним и болесним Србима. Зашто су им сметали ти недужни људи, недужна дјеца, старци!? Они су били криви само зато што су Срби – истакао је Додик поводом обиљежавања годишњице страдања 158 Срба из села Кравице и сусједних заселака у братуначкој општини страдалих у Одбрамбено-отаџбинском рату, од којих су њих 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице на Божић 1993. године.

Он је подсјетио да је етничко чишћење у средњем Подрињу почело у априлу 1992. године уништавањем свега што је српско, убијањем, пљачкањем, паљењем, а све то под командом Насера Орића који се данас слободно шета, за разлику од великог броја невиних Срба који труну у сарајевским казамтима пресуђени за наводне злочине над муслиманима.

– То је, нажалост, резултат рада Тужилаштва и Суда БиХ, који су све друго осим правосудне институције. Они не раде по праву и правди, већ по томе ко је које националности. Ако сте Србин бићете пресуђени без имало размишљања, пресуде су унапријед написане, за разлику од муслимана који бивају ослобођени по убрзаној процедури или у најбољем случају пресуђени на минималне казне. То је та правда о којој нам причају западни амбасадори и у коју ми треба да вјерујемо!? – рекао је Додик.

Предсједник Српске је упитао да ли заиста мисле да је српски народ толико наиван да послије небројено почињених злочина, намјештених тужилачких одлука и изнуђених пресуда може да вјерује у измишљене институције као што су Суд и Тужилаштво БиХ, гдје се суди по налозима западних ментора и гдје су тужиоци и судије средства у њиховим рукама за обрачун са српским народом и Републиком Српском?

– Све то нас обавезује да никада не смијемо да заборавимо Кравице, Братунац, Подриње, Крајину, Романију и Херцеговину. Нећемо дозволити да заборавимо наша старатишта, нити иједну жртву. У бившој Југославији су затирали сваки траг о српском страдању, зато су нам се злочини и поновили у посљедњем грађанском рату у БиХ”, нагласио је Додик за Срну.

Он је рекао да сјећањем морамо да покажемо идентификацију са нашим страдалим и да имамо одговорност према српским жртвама.

– Све док његујемо културу сјећања, наше жртве неће и не смију бити заборављене. Ми поштујемо сваку мајку која је изгубила своје дијете, и осјећамо сваку њену сузу, али са друге стране постоји само једно – муслимани су жртве, а Срби злочинци, што је ноторна лаж и фалсификовање истине. Не смијемо постати као они. Не дирамо туђе, али не дамо и морамо да поштујемо своје, прије свега, због српских хумки, због наших предака, али и потомака – нагласио је Додик.

У братуначком селу Кравица данас ће бити служен парастос за 158 Срба из овог мјеста и сусједних заселака страдалих у Одбрамбено-отаџбинском рату, од којих су њих 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице на Божић 1993. године.

Напад на Кравицу на Божић је, према причама преживјелих, али и историјским подацима, био наставак усташког злочина који је почињен на Видовдан 1944. године када су усташе из околних села запалиле 38 мјештана српске националности у подруму једне куће у селу Зонићи код Кравице.

Међу запаљенима су били једногодишња Јефа и 64-годишњи Павле и Василије Павловић. За тај злочин нико није одговарао.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести