НОВОСТИ

Додик након састанка са Вархељијем: БиХ у тоталној кризи – нема могућности за договор

03/06/2024

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи стигао је у Сарајево. Присуствовао је Политичком форуму на високом нивоу с циљем договора наредних корака око успостављања преговарачког оквира између ЕУ и БиХ како би преговори о придруживању ЕУ коначно могли да почну. Политичарима је поручио да морају преузети одговорност за европски пут и усвојити преостала четири закона са листе европских услова.

 

 

Вархељи се састао и са лидерима странака које су у власти на нивоу БиХ. Предсједник Републике Српске Милорад Додик му је пренио да је БиХ у тоталној кризи јер су бошњачки политичари оним што је урађено у Генералној скупштини УН срушили унутрашњу и спољну политику БиХ.

БиХ је у тоталној кризи, урушена је могућност договора, и док не буде јасно са становишта одговорности и признања да су бошњачки политичари у УН срушили унутрашњу и спољну политику БиХ, немогуће је ићи даље”, рекао је Додик након састанка са Вархељијем. Додик сматра да је Вархељи заслужан што је БиХ добила статус преговарача али су, каже, неки званичници, попут америчког амбасадора Мајкла Марфија учинили све да зауставе европски пут БиХ. Сматра да је добра намјера Вархељија да релаксира процес у БиХ, али да се на састанку видјело да од тога нема ништа.

– Очигледно је да високо подигнути захтјеви ЕУ су овуи земqу довели до тоталног дебакла. Ићи ћемо тешко даље. Не ради Уставни суд, Дом народа, није усвојен буџет. Мијеша се у домаћи договор амерички амбасадор. Лажни високи представник доноси законе. И сад кажу. Идемо даље. Тешко ће се ићи даље. БиХ тренутно није мјесто гдје Република Српска може да остварује своја дејтонска и уставна права и начела – рекао је Додик.

И док Додик није оптимистичан, лидер странке Народ и правда Елмедин Конаковић се нада да ће састанак са Вархељијем значити повратак на оно што је важно за БиХ.

– Наше комплетно политичко уређење провоцира унутрашње несугласице. Ако будемо храбри можемо вратити фокус на оно што би људима у БиХ требало олакшати живот – рекао је Конаковић.

О кључним приоритетима у процесу придруживања БиХ ЕУ, а након одлуке Европског савјета о отварању преговора са БиХ, разговарало се на Политичком форуму у Сарајеву.

Уколико БиХ жели да закорачи у наредну фазу а то је одобрење преговарачког оквира потребно је усвајање четири кључна закона- о судовима, о ВСТС-у, заштити личних података и граничној контроли, поручио је Вархељи. Додао је да су у Бриселу спремни да по хитној процедури упуте приједлог преговарачког оквира али да сви у БиХ требају уложити напоре за остваривање резултата.

– Ово је тренутак када сви морају преузети одговорност за европски пут. Прави је тренутак када домаћи лидери требају урадити оно што се тражи. Требају додатни напори умјесто свакодневих политичких препуцавања у земљи – навео је Вархељи.

– Наше опредјељење је да се из ове ситуације мора наћи начин за провођење преосталих реформи. Не смијемо дозволити да то додатно затрпа – истаклаа је предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто.

Разговарано је и о имплементацији плана раста за земље Западног Балкана. БиХ је од Европске комисије добила приједлог средстава у износу од милијарду и 800 евра. За прву траншу потребно је да се усвоји Закон о буџету институција БиХ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести