НОВОСТИ

Додик: Никада нећу одустати од својих заклетви

01/03/2024

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је одлазећи сазив Европског парламента позвао на увођење санкција против њега јер упорно у БиХ инсистира на ономе на чему је и ЕУ саздана – на много разговора и договора како би се постигао консензус и договорила рјешења.

Ако је врхунац политичког умијећа тих европарламентараца предлагање санкционисања става и слободне мисли, онда су, каже Додик, дефинитивно промашили занимање.

 

– Поштована господо, говорите и судите о БиХ, а никада нисте крочили у њу. Не знате њену историју, насљеђе, односе. Политику водите на основу наслова у новинама и таблоидима. Неодољиво подсјећате на оне што испред продавнице пију пиво и самоувјерено причају о свемиру на основу текста прочитаног у “Микијевом забавнику” – навео је Додик на друштвеним мрежама.

 

Он је упитао шта је дестабилизирајуће у ставу да се морају поштовати Дејтонски споразум, Устав, међународно право, Повеља УН?

 

– Да ли то ви, по угледу на сарајевске тужиоце и судије, промовишете да је поштовање Устава и закона кажњиво, а њихово кршење пожељно понашање? О којем сецесионизму говорите? – упитао је предсједник Српске.

 

Додик је подсјетио да је данашња БиХ плод уговора Републике Српске и Федерације БиХ.

 

– Зар није европски стандард да када једна страна не поштује уговор, друга може затражити раскид – рекао је он.

 

Додик је нагласио да никада за Републику Српску није тражио нешта што јој Дејтонским споразумом не припада, али да не пристаје на мање од онога што јој припада.

 

– Неки други су умислили да ће БиХ бити већа ако Република Српска буде мања. Гласови који су инсистирали да се питање санкција нађе у резолуцији би такве санкције увели и лидерима земаља ЕУ из истих разлога, али не могу. Обиљежје неискусних или кратковидих политичара је да ствари посматрају црно-бијело и прибјегавају једноставним рјешењима – навео је Додик.

 

Он је истакао да су Република Српска и њени кадрови, према свим извјештајима Европске комисије, највише урадили на томе да се БиХ приближи отварању преговора с ЕУ.

 

Додик је рекао да би било поштено да су појединци из Европског парламента то примијетили и још поштеније да су осудили долазак дипломата из земаља које немају никакве везе са БиХ и ЕУ и који притискају партнере /у власти на нивоу БиХ/ да не пристају на договоре у вези с европским законима.

 

– Но добро, у ономе што нису написали, дефинисали су себе, а у ономе што су написали, дефинисали су своје фрустрације. Као и са бројним другим лидерима на које врше притисак, ни са мном им то неће проћи – нагласио је Додик.

 

Он је истакао да то зна и Република Српска и да је зато њен демократски изабрани предсједник.

 

– Никада ни пред једним притиском нећу одустати од својих заклетви – поручио је предсједник Српске.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести