НОВОСТИ

Додик о споменику Твртку I. Котроманићу у Сарајеву: Насмијао сам се

30/08/2023

Биста краља Твртка И. Котроманића постављена је у Сарајеву, што је изазвало бројне реакције и осуду због крађе идентитета.

 

 

Ову тему коментарисао је и предсједник Републике Српске који каже да се насмијао и да због начина како је то урађено, све личи на крађу или лоповлук.

 

“Кад неко нешто ради скутима ноћи, скривено од јавности, то изгледа на неко крађу или лоповлук. Надам се да сте чули да се у Сарајеву јуче окупило неколико десетина хиљада људи који су присуствовали отварању споменика Твртку”, рекао је Додик алудирајући на чињеницу да је све прошло “неопажено”.

 

“Не улазим шта је и ко је, али ово је крађа идентитета. Није се он ни назвао тако, он је прави Твртко. Предлажем да се тиме не бавимо. Он је припадник лозе Немањића, устоличен у манастиру Милешева који и данас живи. У то вријеме није било муслимана на овим просторима. Босна је била дио појма који се односио на далеко мању територију него данашња БиХ. Он је био краљ Срба и како се остало зове”, каже Додик.

 

Он поручује да је индикативно је да чланови комисије који су задужени за националне одлуке нису донијели овакву одлуку. Ово је политичка провокација. – Ето им Твртко, али то није доказ о њиховој хиљадугодишњој држави, поручио је Додик.

 

“Та држава постоји од Дејтонско споразума до данас уз огромне напоре Американаца да је одржавају. У вријеме Твртка су живјели Срби, муслимана није било, а онда они када су се конвертирали као припадници хришћански заједница, постали муслимани, па Бошњаци, а неки покушавају да буду Босанци. Гдје год немате сигурности трага се и покушава се наметнути нешто. То је нешто што није босанскохерцеговачког карактера. Код мене је то изазвало смијех. Замислите, у току ноћи се поставља, крију се. Што? Нисте били сигурни како ћете проћи?”, рекао је Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести