НОВОСТИ

Додик поручио Марфију: Српска није дивљи запад, нити су Срби племена којима ће било ко пријетити и наређивати

15/12/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се амерички амбасадор Мајкл Марфи сваким својим иступом директно мијеша у унутрашње ствари земље што није посао ниједног дипломате, а поготово њега који је само амбасадор САД у ФБиХ, а не у БиХ.

– Тај посао, морам признати, одлично ради, а што се тиче нас у Републици Српској, он није амбасадор овдје, јер све што је урадио за вријеме свог мандата урадио је на штету добрих односа Америке и Републике Српске. Он је за нас у Републици Српском један обични србомрзац и рушитељ свега доброг што је било између САД и Српске – истакао је Додик.

 

Он је нагласио да је Марфијева ароганција до те мјере неприхватљива да само поданици, какви постоје у ФБиХ, могу да прихвате његово понашење.

 

– Република Српска и српски народ нису неко ко ће сједити са стране и чекати шта ће неки амерички амбасадор некоме издиктирати шта треба да урадимо, нити ће дозволити да било ко лаже и застрашује становништво Српске. Свим политичким и правним средствима сачуваћемо сувренитет Српске и БиХ – рекао је Додик за Срну упитан да прокоментарише изјаву Марфија да “САД неће сједити са стране и посматрати како предсједник Српске води БиХ у сукоб”.

 

Додик је упитао чиме то Марфи пријети Републици Српској и српском народу и ко говори о било каквом сукобу?!

 

– Када из ФБиХ звецкају оружјем, када нападају и пљачкају српске повратнике, када се муџахедини слободно шетају БиХ и праве своје комуне, Марфи ћути, тада је и глув и слијеп и нијем. Шта то значи, да и ми треба да ћутимо и одобравамо да нас неко угњетава!? БиХ је, господине Марфи, државна заједница коју чине два равноправна ентитета и три конститутивна народа – Срби, Хрвати и муслимани, и ми нећемо дозволити да будемо мањина, да нас било ко угрожава, или да нам отима тероторију, па ни велика сила као што је Америка. Не дамо своје, а Ви пријетите колико хоћете – поручио је Додик.

 

Он је констатовао да је Марфи толико острашћен у својој мржњи према Србима да иде до те мјере да чак тврди да у Сарајеву тече мед и млијеко, у том истом Сарајеву гдје је протјерано све српско, гдје је извршено етничко чишћење.

 

– У том Сарајеву гдје су Зукан Хелез и Рамо Исак примјер личности које Марфи жели да види у институцијама, које ће за његов рачун и у његовом интересу обављати прљаве послове и пријетити, застрашивати, уносити немир међу становништво. То је једина порука коју тај шарлатан, амерички амбасадор, шаље народима у БиХ и који се ко зна којим средствима и на који начин, нажалост, нашао на позицији америчког амбасадора. Марфи рече и да је СДА, односно Бакир Изетбеговић лоше управљао Обавјештајно-безбједносном агенцијом у Сарајеву, а ја мислио да том агенцијом управљају Американци. Вјерујем да нисам наиван, Марфи пере руке, сигуран сам да је на помолу нека афера – нагласио је Додик.

 

Предсједник Српске је навео да амбасадори свугдје у свијету имају мисију да раде на јачању односа и сарадње двије земље, а не да је разграђују, да фаворизују један народ на штету другог, поготово не да пријете.

 

Он је поручио Марфију да Република Српска није дивљи запад, нити у њој живе племена, већ европски српски народ са својом славном историјом и традицијом.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести