НОВОСТИ

“Геноцид значи истребљење народа – то се у Сребреници није десило”

21/04/2024

Појам геноцида измишљен је за опис злочина Холокауста, а уколико се догађаји из Сребренице назову тако – оно из Другог свјетског рата мора да добије нови назив, те није ријеч о пукој семантици, већ дефиницији и имену за истребљење читавог народа, што се у Сребреници није десило, указао је професор Бранислав Ристивојевић коментаришући прогурану иницијативу за доношење резолуције о геноциду у Сребреници у Генералној скупштини УН.

 

 

 

Ристивојевић, који предаје на Правном факултету у Новом Саду, подсјетио је на чињеницу да су резолуције Генералне скупштине УН без реалног значаја, већ носе само “моралну” тежину, која не производи никакве правне посљедице.

 

– Управо зато што резолуције Генералне скупштине УН немају правну снагу, можете шта год хоћете назвати геноцидом. Више од пола држава то изгласа и `довиђења, молим`. И трибунал је пресудио да је оно што се десило у Сребреници геноцид, иако није – рекао је Ристивојевић за Спутњик.

 

Када је ријеч о појму геноцида, Ристивојевић сматра да се овим само његова доња граница спушта.

 

– То и Јеврејима, очекивано, много смета. Подсећам на речи Ноама Чомског, да се, уколико је оно што се десило у Сребреници геноцид, оно шта се десило у Аушвицу мора добити друго име – рекао је Ристивојевић.

 

Ристивојевић сматра да је све то посљедица поретка који је заснован на правилима, односно свијета гдје моћници хоће да укину право, а изграде међународни систем заснован на необавезним смерницама.

 

– Кад нема права, а када постоје само правила, она се примењују селективно и од случаја до случаја. Силнима и моћнима као што су Американци одговара такав поредак. Оно што њима не одговара је да поредак буде чврст, јасан и недвосмислен и да се примењује и важи за њих. Богу хвала, па се ствара мултиполарни свет и њима је то све мање и мање могуће и све мање и мање вероватно – рекао је Ристивојевић.

 

Историчар Чедомир Антић сматра да је лако Њемачкој да држи моралне придике у условима у којима се она налази.

 

– Њемачка је постављена на прво место у Европи, била је темељ оснивања Европске заједнице и потоње ЕУ, темељ НАТО-а, дозвољено јој је национално уједињење, па чак и деловање на нашим просторима. Никоме није пало на памет да Баварску и Аустрију, изворишта нацизма, претвори у дом јеврејског народа – рекао је Антић.

 

Антић је рекао да је крајњи циљ Њемачке да скрене заправо пажњу са себе и своје одговорности.

 

– Циљ им је, и даље, уништење Срба. Читава сага око резолуције о геноциду за циљ има да покаже како ће изгледати освета у табору НАТО-а уколико Срби не буду спремни да ратују, не само против Русије или неког другог, већ и да одбацимо своју културу, идентитет и историју – рекао је Антић.

 

Он је рекао да данас Њемачка, Велика Британија, Француска и САД не ратују само против Срба, којима нису наклоњени, већ против ћирилице, а то се види и у Хрватској, у Федерацији БиХ, Црној Гори, Косову и Метохији.

 

– Мислим да је више урађено на уништавању достојанства и поноса српског народа после 1995. и 1999. године, него што је икада игде, и у Источној Немачкој учињено на унижавању немачког народа и одузимању његовог поноса – рекао је Антић.

 

Антић је подсјетио да САД и НАТО могу имати разне користи од овакве резолуције и да када их помиње не треба грешком замишљати некадашње незаустављиве велесиле.

 

– Реч је о политичким елитама народа у опадању попут Немаца, Британаца, Француза, Американаца, односно мањини човечанства која на овај начин покушава да придобије још неки поен. Ова резолуција може да стави на страну Америке неке исламске земље. У овом тренутку од исламских земаља могу да рачунају само на неколико покрета које финансирају – рекао је Антић.

 

Он је рекао да је још једна посљедица на коју би рачунали та да би ово могло поново да осами Русију и Србију.

 

– Такође, њихова крајња идеја је да Србе полако лише државности. Моје уверење је да то њихово инсистирање и лагање да та резолуција није уперена против Србије и тезе њихових овдашњих присталица и најамника, међу којима су и универзитетски професори, да постоји колективна кривица. Јасно нас упућује на то да је њихова идеја да у перспективи укину и Републику Српску и Србију – закључио је Антић.

 

Бошњачки дио мисије БиХ при УН једнострано је, без одлуке Предсједништа БиХ, уз спонзорство дијела западних земаља, покренуо иницијативу за усвајање нове резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Претходно је прије девет година Русија ставила вето у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести