НОВОСТИ

Гогановић: Уколико се утврде елементи кривичног дјела биће подносена кривична пријава против потпоручника ОС

11/01/2024

Уколико се утврди да има елемената кривичног дијела, по службеној дужности биће поднесена и кривична пријава, изјавио је замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић реагујући на понашање младог потпоручника у Оружаним снагама БиХ Амине Пилавџија, која је на друштвеним мрежама објавила видео на којем су приказане сцене уклањања застава Републике Српске и мијењања ратном заставом такозване Армије БиХ.

Гогановић је оштро осудио сваки облик националне мржње, а посебно у мултиетничким Оружаним снагама.

 

– Изражавам дубоку забринутост и оштру осуду поводом овог догађаја. Нажалост, недолични коментари на друштвеним мрежама, у којима се шири мржња и нетолеранција према Републици Српској и српском становништву, нарушавају основне вриједности међусобног поштовања и мирног суживота – наводи Гогановић.

 

Гогановић је напоменуо да ће уколико се утврде елементи кривичног дјела, поднијети и кривичну пријаву.

 

– Наредићу надлежним службама Министарства одбране да истраже овај случај и проведу дисциплински поступак како би се очувао интегритет институције и санкционисали појединци који шире националну мржњу којој не смије бити мјеста у Оружаним снагама. Уколико се утврди да има и елемената кривичног дијела, по службеној дужности биће поднесена и кривична пријава – рекао је Гогановић за РТРС.

 

Овом приликом, Гогановић је апеловао на све припаднике Оружаних снага БиХ из реда српског народа да остану мирни и избегавају реаговање на провокације како би избјегли додатне тензије и штетне посљедице по систем одбране.

 

– Важно је да заједнички радимо на очувању мира и стабилности, као и изградњи повјерења, разумјевања и међусобног поштовања свих народа у БиХ – закључио је он.

 

Подсјећамо, потпоручник Амина Пилавџија је у видео објави написала: “Неће никад успјети, као што многи нису успјели мијењати темеље и границе БиХ. Наживјела их је ова земља, увијек се уздигнувши поносна и пркосна”.

 

У наставку видеа види се да је Пилавџија учествовала у дефилеу аутомобила у Зеници, гдје је уз повике “Алаху екбер” и “Текбир” 9. јануара, на Дан Републике, запаљена застава Републике Српске.

 

Такође, она је испод фотографије на којој је сцена скидања заставе Републике Српске и постављања ратне застава такозване Армије БиХ написала: “Нијет велики, зулум душмански” уз симбол “златног љиљана”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести