НОВОСТИ

Граорац: Много српских цивила убијено у Коњицу, али Узуновићева није пресуђивала

05/02/2024

Много је српских цивила убијено током рата на подручју Коњица само због имена и презимена, читаве породице затрте, али судија Сена Узуновић није пресуђивала за те злочине, изјавила је Срни предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац.

 

 

Узуновићева је судија која је замијенила Мирсада Стрику у процесу који се води пред Судом БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Граорчева је навела да избором Узуновићеве за судију у поступку против предсједника Републике Српске Милорада Додика није добијено ништа ново, нити другачије у односу на раније.

“Генерално, судије који суде и пресуђују Србима нису се до сад показали у правном свјетлу реални да бисмо могли рећи да су судили по праву и правди. Већином су то били они који се нису показали ни у постратном периоду, а у рату да не говоримо”, навела је она.

Нису, како истиче, проналазили начине да казне починиоце гнусних злочина над Србима, над цивилима који су невино убијани у својим кућама, на њивама, о великим православним празницима.

Граорчева пита да ли је Узуновићева учинила ишта, или бар указала, ако није пресуђивала за злочине у Коњицу у којем је радила.

“Много је цивила Срба убијено на подручју Коњица само због свог имена и презимена, читаве породице затрте, да данас нема ко да им свијећу упали. Како онда очекивати да буде објективна, непристрасна и да каже да је ово чисто политички процес, уперен, не против Додика, већ против предсједника, против Републике Српске”, истакла је Граорчева.

Она је оцијенила да Суд БиХ није мјесто гдје ће Срби наћи правду и да због тога не вјерује да ће се ишта битно промијенити, посебно што се у предметима ратних злочина над Србима, гдје постоје евидентни докази и чињенице, одуговлачи са процесима или злочинци бивају ослобођени.

“Да не говорим о овом насилном процесу против предсједника Републике Српске Милорада Додика који није забиљежен у судској пракси, да одговараш јер си спроводио одлуке највише институције”, навела је Граорчева.

Ово се, како наглашава, нигдје и никад није догодило, па зато овај суд Срби и не могу доживјети као суд који ће судити по правди.

Граорчева каже да очекује само наставак хајке на Српску, на законски донесене одлуке, на легалне органе Српске, на нашу ријеч и све Србе који живе на овом простору.

У Суду БиХ данас је одржано рочиште у предмету који се води против предсједника Републике Српске Милорада Додика на којем је Тужилаштво БиХ представило оптужницу, а одбрана изнијела свој концепт одбране и затражила изузеће судије Сене Узуновић која се у судници појавила умјесто Мирсада Стрике.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести