НОВОСТИ

Кабинет предсједника НСРС: Не могу ЦИК, Уставни суд и Суд БиХ да одлучују ко ће бити делегат у Дому народа

31/05/2024

Кабинет предсједника Народне скупштине Републике Српске наводи у саопштењу да је спорни гласачки листић листе ПДП неважећи и по Изборном закону БиХ и по Упутству о поступку спровођења посредних избора за органе власти у БиХ обухваћених Изборним законом БиХ и да се не може дозволити да ЦИК БиХ у сарадњи са Уставним судом БиХ и Судом БиХ одлучује ко ће бити изабран за делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, јер то право искључиво припада НСРС у складу са чланом четири став 1. тачка а Устава БиХ, гдје је прописано да делегате из Републике Српске бира НСРС.

Народна скупштина Републике Српске
Фото: РТРС

– Поводом информације да је ЦИК БиХ на 27. сједници одржаној 30. маја 2024. године поново признала спорни гласачки листић листе ПДП-а за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске, недопустиво је да се користе манипулације Уставног суда БиХ, Суда БиХ и ЦИК-а БиХ, да би се прекрајала изборна воља посланика Народне скупштине Републике Српске у процесу избора делегата Дома народа БиХ – наводи се у саопштењу предсједника НСРС.

 

Истиче се да је Уставни суд БиХ претходно дјелимично усвојио апелацију ПДП-а и потврдио да им је повријеђено право на слободне изборе у вези са избором делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ у Народној скупштини Републике Српске (не упуштајући се у оцјену важења спорног гласачког листића), а Суд БиХ све је вратио ЦИК-у БиХ на поновно одлучивање, приликом којег је поново признат спорни гласачки листић.

 

– Увидом у спорни гласачки листић за избор делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ из реда српског народа видљиво је да се на дну гласачког листића налази одјељак под називом “напомена” гдје у првој реченици стоји упутство о гласању: “Гласање се врши стављањем знака Х у квадратић поред назива предлагача кандидатске листе (политички субјект или посланик заступљен у Народној скупштини Републике Српске)”. Изглед и садржај гласачког листића и начин на који се гласа је утврђен Упутством о поступку спровођења посредних избора за органе власти у БиХ обухваћених Изборним законом БиХ („Службени гласник БиХ“, бр. 75/22 и 83/22) – објашњава се у саопштењу предсједника НСРС.

 

Увидом у спорни гласачки листић, каже видљиво је да је квадрат са текстом: “ПДП-Партија демократског прогреса” прекрижен (не ради се о знаку Х), а да је квадратић поред назива предлагача кандидатске листе остао празан.

 

– На основу овог видљиво је да спорни гласачки листић није попуњен како је то прописано у споменутој “напомени” и да је самим тим неважећи према Упутству о поступку спровођења посредних избора за органе власти у БиХ обухваћених Изборним законом БиХ, што је исправно утврдила Комисија за избор и именовање Народне скупштине Републике Српске – стоји у саопштењу.

 

С обзиром да спорни гласачки листић није испуњен (квадратић поред назива предлагача кандидатске листе је празан, а потребно је да се стави знак X у квадратић), он је неважећи у смислу члана 5.17 став 1. тачка 1. Изборног закона БиХ (“Службени гласник БиХ”, бр. 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 77/05, 11/06, 24/06, 33/08, 37/08, 32/10, 48/11 – одлука УС, 63/11 – одлука УС, 18/13, 7/14, 31/16, 54/2017 – одлука УС, 41/20, 38/22, 51/22, 67/22, 24/24 и 24/24) који прописује да је гласачки листић неважећи ако није испуњен.

 

Подсјећамо, Централна изборна комисија БиХ поново је признала “спорни листић” листе ПДП за Дом народа ПС БиХ из Републике Српске, одлучено је на данашњој сједници.

 

Уставни суд БиХ још раније дјелимично је усвојио апелицију ПДП-а и потврдио да им је повријеђено право на слободе изборе, а све у вези са избором делегата у Дом народа БиХ у Народној скупштини Републике Српске.

 

Након те одлуке Уставног суда БиХ, Суд БиХ све је вратио ЦИК-у на поновно одлучивање.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести