НОВОСТИ

Којић: Меморијални центар Сребреница лажима до ексклузивитета на истину

30/11/2023

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић оцијенио је да Меморијални центар Сребреница различитим лажним наративима и пројектима жели од себе да “направи институцију која би имала ексклузивитет када је ријеч о жртвама” у БиХ у посљедњем рату.

 

У оквиру пројекта “Истина, дијалог, будућност”, Меморијални центар Сребреница је представио први нацрт календара сјећања којим, како кажу, желе успоставити оквир за листу датума сјећања на рат и геноцид у БиХ, али и поставити оквир обиљежавању важних међународних датума сјећања на геноциде, злочине против човјечности и друге ратне злочине – напоменуо је Којић.

 

Он је оцијенио да на овај начин они себе желе представити као једине релевантне за све жртве у БиХ у посљедњем рату.

 

– Наводе како су у нацрт календара уврстили и злочине над другим народима, па као примјер страдања Срба помињу Казане иако је познато да сарајевска махала није жељела на спомен-плочи написати да су ту убијани Срби, него “грађани Сарајева”!? Никада нисмо чули из њихових уста истину да су Срби бацани у јаме нити све чињенице о том злочину – истакао је Којћ.

 

Којић је оцијенио да и на овај начин Меморијални центар поново покушава да одржи мит о лажном геноциду за који је доказано да се није десио, што је утврдила и Међународна комисија Владе Републике Српске на челу са стручњаком за истраживање Холокауста Гидеоном Грајфом.

 

– Замислите каква подлост, дрскост и безобразлук да они позивају све представнике удружења жртава да дају допринос у, како кажу, међуетничком и међурелигијском дијалогу. Никада се нису удостојили да посјете мјеста страдања Срба на овим подручјима, него из тог меморијалног центра користе сваку прилику да нападају и етикетирају Србе као геноцидан народ – истакао је Којић.

 

Он напомиње да је управо у Меморијалном центру Поточари код Сребренице 2015. године покушано убиство тадашњег премијера Србије Александра Вучића. “Сада они са тог мјеста позивају на дијалог…Питамо их – докле иде безобразлук?!”, нагласо је Којић.

 

Којић је напоменуо да се директор Меморијалног центра у Поточарима Емир Суљагић извињавао Јеврејима, тачније потпредсједнику Свјетског јеврејског конгреса Менахему Розенсафту за усташки покољ над Јеврејима, али да тада није поменуо усташки покољ над Србима, а да то није учинио ни потпредсједник Републике Српске Ћамил Дураковић.

 

Он је подсјетио да су неки муслимани из Сребренице у Другом свјетском рату са хордама Јосипа Курелца чинили покоље у Залазју, Брежанима и Витловцима 1943. године, истим оним селима која су страдала и у овом рату.

 

– Сада ми треба да им причамо о томе како би они то уврстили у календар злочина, више него смијешно – истакао је Којић.

 

Он је упитао зашто се и даље бјежи од истине о усташком геноциду над Србима у Другом свјетском рату у Јадовну, Гаравицама код Бихаћа, у Старом броду на Дрини… ?

 

– Нећемо пристати и насјести на ову подвалу која је скувана у западним амбасадама и покушава се сервирати преко Меморијалног центра као и много пута до сада. Јавно им кажемо да са њима нећемо никакву сарадњу јер никада до сада нису показали ни грам емпатије према нашим жртвама. Преко тога никада нећемо прећи! – поручио је Којић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести